Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ο φόβος της Τουρκίας, οι αμυντικές δαπάνες και η γερμανική υποκρισία

Στις ευθύνες Γερμανίας και Γαλλίας για τα συσσωρευμένα χρέη της Ελλάδα εξαιτίας των αυξημένων αμυντικών δαπανών στέκεται η Guardian. Διαβάστε τι επισημαίνει
Στο κατά πόσο έχουν παίξει ρόλο στη συσσώρευση του υπέρογκου ελληνικού δημόσιου χρέους οι αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία και τη Γαλλία εστιάζει δημοσίευμα της Guardian.
Παραθέτοντας στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τον τομέα πώλησης όπλων στην Ελλάδα, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η πραγματικότητα δεν κολακεύει τη Γερμανία.
Σχεδόν το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%.
Ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν ακριβά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, η οποία δαπανά για την άμυνα διπλάσια από κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια και στην αφιέρωση του 4% του ελληνικού ΑΕΠ για την άμυνα έναντι μέσου όρου 2% στην Ευρωζώνη. Αιτία για αυτό, όπως σημειώνεται, είναι η θεωρούμενη απειλή που συνιστά η Τουρκία για την ασφάλεια της χώρας.
Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως όρο την εκπλήρωση συμφωνιών εκ μέρος της Αθήνας για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η ειδική στον τομέα της άμυνας Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, σημειώνει ότι από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά η Ελλάδα έχει ξοδέψει 216 δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα, χωρίς αυτό το ποσό να περιλαμβάνει μυστικά κονδύλια.
Αναφέρει την αδιαφανή διαδικασία προμηθειών για την άμυνα στην Ελλάδα, παρατήρηση που τo άρθρο στην εφημερίδα Guardian συνοδεύει με αναφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου-Φεροστάαλ, αλλά και στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει ότι υπάρχει μια χτυπητή υποκρισία που περιστρέφεται γύρω από τις αθέμιτες πρακτικές των γερμανικών επιχειρήσεων.
Η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα υπενθυμίζει τις δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που δε χρειάζεται η χώρα και επισημαίνει ότι κανένας άλλος τομέας δαπανών δεν έχει συμβάλλει τόσο πολύ στη συσσώρευση του εθνικού χρέους όσο η άμυνα.
"Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο οικονομολόγος Άγγελος Φιλιππίδης σημειώνει ότι η Γερμανία έγινε Γερμανία εν μέρει επειδή επί 62 χρόνια δεν χρειαζόταν να απασχολείται με αμυντικές δαπάνες.
Αντίθετα, η Ελλάδα για πολύ καιρό αφιέρωνε το 7% του ΑΕΠ στους εξοπλισμούς, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξόδευαν 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Αν προσέθετε κανείς αυτή τη διαφορά του σχεδόν 5% από το 1946 έως σήμερα θα έβλεπε ότι δε θα υφίστατο καν χρέος για το ελληνικό κράτος.
"Είναι ζωτικής σημασίας αν η ΕΕ θέλει να μιλά για δίκαιες συμφωνίες τουλάχιστον να εγγυηθεί τα σύνορα με την Τουρκία ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,2% του ΑΕΠ", δηλώνει ο Άγγελος Φιλιππίδης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχουν εικασίες πως οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Ελλάδα με ευάλωτα σύνορα για την πώληση των οπλικών τους συστημάτων.
* Φωτογραφία: Από την ελληνοϊσραηλινή συνεκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας στο Ισραήλ
news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: