Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αυταρχικό κράτος και οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, η ταυτότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Νεοφιλελεύθερο το οικονομικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επωνυμία “Εθνική Ανταπάντηση”, πρόγραμμα που διαπνέεται από έντονα νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και τάση αυταρχικοποίησης του κράτους. Στο προοίμιο αναφέρεται ότι “το οικονομικοκοινωνικό πλέγμα του παγκόσμιου συστήματος, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του σεβασμού του Ανθρώπου. Η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος έχει εκ του αποτελέσματος οδηγήσει τη χώρα σε ένα δίλημμα: είτε την επιλογή της μείωσης της Δημοκρατίας είτε την επιλογή της μείωσης της ανισότητας. Το κίνημα επιλέγει τη μείωση της ανισότητας”.
Παρά τα όσα υποστηρίζονται, το πρόγραμμα διαπνέεται από προτάσεις για περισσότερο αυταρχικό κράτος.
Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις για κατάργηση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και ανάθεση της διοίκησης των υπουργείων αυτών στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα. Παράλληλα, προτείνεται η “επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής και χρήσης του υπηρεσιακού εξοπλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας”, η “ενεργοποίηση συντονισμένων δράσεων επανελληνισμού της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα”, η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με 8ετή θητεία και η κατάργηση της μονιμότητας των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο με αλλαγή του συντάγματος.

Νεοφιλελεύθερο το οικονομικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Και στον οικονομικό τομέα τα μέτρα νεοφιλελεύθερης λογικής κυριαρχούν. Ενδεικτικά: Δημιουργία “Ελληνικής Ναυτιλιακής Πόλης” με παραχώρηση για 99 χρόνια της απαραίτητης γης και στόχο της προσέλκυση του ναυτιλιακού κεφαλαίου του Λονδίνου, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, “κατάργηση του θεσμού του άεργου συνδικαλιστή”, κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή, φορολογική αμνηστία για την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό, παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε ξένους που επενδύουν στην Ελλάδα και δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας που θα έχει ως κεφάλαιο την περιουσία του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ, καθώς και τις καταθέσεις σε λογαριασμούς που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Ούτε στον τομέα της Παιδείας οι πολιτικές που προτείνονται είναι περισσότερο προοδευτικές, αφού υποστηρίζεται ρητά “η πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής παιδείας με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος", αυστηρότερες ποινές για όσους προκαλούν καταστροφές σε πανεπιστήμια και χρέωση των υποδομών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους καθηγητές, ώστε να φέρουν το ήμισυ της ευθύνης για οποιαδήποτε καταστροφή ή κλοπή.

Παπαγιάννης Κώστας ΑΥΓΗ 5/4/2012
Διαβάστε το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»

1 σχόλιο:

pluton είπε...

Δεν ξέρω, μπορεί το πρόγραμμα Καμμένου να χρειάζεται περισσότερη σκέψη, αν δεχτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό άτομο.

Πάντως σαν πρώτη ματιά πολύ μου άρεσε αυτό:

“κατάργηση του θεσμού του άεργου συνδικαλιστή”, έχω επί χρόνια ανεχτεί το κάθε λαμόγιο τεμπελόσκυλο που θέλει να λουφάρει να το παίζει συνδικαλιστής και να παρασιτεί περιφερόμενος ασκόπως και πολλές φορές για να εξυπηρετήσει ίδια συμφέροντα σε χώρους άσχετους με την εργασία των συναδέλφων του.

Στην γλώσσα των εργαζομένων ο συνδικαλιστής έγινε συνώνυμος με τον λουφαδόρο τεμπέλη.