Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τη μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωσή τους πραγματοποίησαν την Κυριακή, οι Τούρκοι πολίτες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με χιλιάδες κόσμου να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χιλιάδες διαδηλωτές και στην Αγκυρα, με την τούρκικη αστυνομία να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Οι «πλιαστικολόγοι» του Ερντογάν
Την ίδια ώρα, σε μαραθώνιο ομιλιών επιδίδεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής, έφτασε στην Αγκυρα, όπου οι οπαδοί του κόμματός του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Στην ομιλία που έκανε εκεί μίλησε, για τρίτη φορά σήμερα, με σκληρά λόγια εναντίον των διαδηλωτών.

«Οταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες». Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», λέγοντας «αυτοί που καταστρέφουν και καίνε, ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».
Επανέλαβε επίσης τα περί «λόμπι του επιτοκίου» που είχε πει, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται, «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά»
«Η υπομονή έχει όρια»
«Κάναμε υπομονή, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της», τόνισε ο Ερντογάν και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν την 27η Απριλίου 2007». Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων είχε εκδώσει ανακοίνωση εν όψει της τότε εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την εθνοσυνέλευση. Η ανακοίνωση ήταν εναντίον του τότε υποψηφίου και σημερινού προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η ανακοίνωση εκείνη έχει θεωρηθεί ότι ήταν από τους σημαντικούς λόγους που είχαν οδηγήσει, στη συνέχεια, στη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007 με ποσοστό 46,58%.
Την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο το 2007 αναπτύσσοντας αντιμιλιταριστική γραμμή, φαίνεται ότι υιοθετεί και τούτη τη φορά ο Ερντογάν, αλλά τούτη τη φορά θεωρώντας απειλή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.
Η κορύφωση της πόλωσης
Η πόλωση είναι γεγονός στην Τουρκία, πράγμα που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού πέρα από την πολιτική, δεν αποκλείεται να αρχίσει να μετατρέπεται σε αντιπαράθεση στους δρόμους. Οι διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο ήταν ειδικά στην Κωνσταντινούπολη πολυπληθείς όσο ποτέ άλλοτε. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλίες στα Αδανα και τη Μερσίνα κλιμάκωσε την πόλωση, ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ετοιμάζεται για δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις 15 και 16 Ιουνίου.
«Εμείς δεν κάνουμε αυτά που κάνουν οι πλιατσικολόγοι. Εκείνοι καταστρέφουν και καίνε», είπε ο Ερντογάν στα Αδανα και τόνισε: «Δολοφόνησαν έναν αστυνομικό μας. Δεν θα παραδώσουμε σε αυτούς τους αστυνομικούς μας. Μήπως περίμεναν να παραδώσουμε το Ταξίμ στους αναρχικούς και τους τρομοκράτες;».
Αργότερα μίλησε στη Μερσίνα και τόνισε ότι «αυτοί που βρίσκονται τώρα στο Ταξίμ και καταστρέφουν, στο όνομα ποιας ελευθερίας τα κάνουν όλα αυτά;.Σας ρωτώ, τι έκαναν αυτοί όταν οι μαντιλοφορούσες φοιτήτριές μας δεν μπορούσαν να μπουν στα πανεπιστήμια; Απευθύνομαι στους συνετούς νέους μας, χαλάστε αυτό το σχέδιο».
Απέκλεισαν πρόωρες εκλογές
Η πόλωση που άρχισε να κλιμακώνεται ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Ερντογάν στην Τουρκία τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, μετά την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, παίρνει διαστάσεις. Η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος που συνεδρίασε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να πραγματοποιηθούν δύο κομματικές συγκεντρώσεις στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Το κυβερνών κόμμα επιλέγει να κάνει επίδειξη δύναμης, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες. Την ίδια ώρα, υπάρχει σωρεία καταγγελιών, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια και στα Αδανα, για οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος που επιτίθενται μαζί με αστυνομικούς, εναντίον διαδηλωτών.
Οι φήμες ότι η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος θα αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών διαψεύστηκαν το Σάββατο μετά τη συνεδρίαση από τον εκπρόσωπο τύπου και αντιπρόεδρο του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ.
πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: