Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της, πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στην Φρανκφούρτη το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση Blockupy. Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κτίριο, ενώ αρκετοί εξ αυτών, όπως επίσης και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές. Κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και σε Λισαβόνα και Μαδρίτη.

Χιλιάδες πολίτες -7.000 σύμφωνα με την αστυνομία και 20.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές- πραγματοποίησαν αρχικά ειρηνική πορεία στην Φρανκφούρτη, με πανό και συνθήματα όπως «ΔΝΤ- έξω από την Ελλάδα» και «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».


Ωστόσο, δεν άργησαν να ξεσπάσουν βίαια περιστατικά. Αστυνομικοί απάντησαν με χρήση βίας σε μικρές ομάδες κουκουλοφόρων που πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Η γερμανική αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και γκλομπ κατά των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν πρώτες βοήθειες.


Το κίνημα Blockupy, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την αστυνομία ότι επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης και ότι εμπόδισε μια νόμιμη κινητοποίηση. «Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς», τόνισε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν. Η αστυνομία αντέτεινε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ' επανάληψη επίθεση από μικρή ομάδα διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία η χρήση βίας.


Συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς (Verdi, IG Metall, το κόμμα Die Linke, Attac, κ.ά.) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Blockupy για τη διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία αποτελεί συνέχεια της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά της λιτότητας με τη συμμετοχή άνω των 3 χιλιάδων ατόμων, κατά την οποία απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στα γραφεία της Deutsche Bank. Υπήρξαν τραυματίες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους και ξέσπασαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση πιπεριού.


«Θέλουμε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι η πολιτική της ΕΚΤ και της τρόικας, υπό την επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αποτελεί λύση» δήλωσε ο Ρολάντ Σις, εκπρόσωπος της Blockupy.


Διαδηλώσεις και σε Ισπανία & Πορτογαλία

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, όπου διοργανώθηκε παρόμοια κινητοποίηση, οι διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.
Αριστερά κόμματα και οργανώσεις έκαναν έκκληση για διαδηλώσεις και στη Μαδρίτη, κοντά στο Κοινοβούλιο, τόπο πολλών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τους τελευταίους μήνες.Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται το χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: