Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πρώτη επίσημη παραδοχή για ΝΕΚΡΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - "Την ευθύνη φέρει ο Ερντογάν" τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος

Υπέκυψε στα τραύματά του ο 20χρονος διαδηλωτής που κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης καταστολής παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο. Την ανακοίνωση έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, καθιστώντας υπεύθυνη για το θάνατο του διαδηλωτή την τουρκική κυβέρνηση την οποία εγκαλεί για «απάνθρωπη βία».
Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. Ο 20χρονος διαδηλωτής είχε τραυματιστεί βαριά όταν ο οδηγός του οχήματος αγνόησε τα προειδοποιητικά σήματα και δεν σταμάτησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη.
 «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις του τύπου ''κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%''», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος υποστήριξε ότι με δυσκολία κρατά στο σπίτι του, το 50% του λαού που τον ψήφισε για να μην ξεχυθεί στους δρόμους.
Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση». 
Πάνω από 1480 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στην Κωνσταντινούπολη, με πέντε εξ αυτών να είναι στην εντατική και άλλους δυο σε κρίσιμη κατάσταση. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και σήμερα στην Άγκυρα, όταν η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα και νερό σε περίπου 1000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Kizilay.
(ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/) via anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια: