Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δημοκρατία Γιοκ συντρόφισσα, του Θέμη Τζήμα

Αγαπητή συντρόφισσα, συναντηθήκαμε τις προάλλες στην πλατεία Ταξίμ. Μου εξηγούσες γιατί εσύ, μια αριστερή και δημοκράτισσα είσαι δυο βδομάδες εκεί, τρως χημικά και συγκρούεσαι με την αστυνομία, μαζί με κεμαλιστές- που εσύ ξέρεις καλύτερα πόσο αίμα σας έχουν κοστίσει- με Κούρδους, με φιλελεύθερους αστούς, νέους και νέες που δεν ανήκουν πουθενά.
Μου έλεγες ότι ξέρεις πως ο Ερντογάν πήρε 50% στις εκλογές αλλά ότι η δημοκρατία δεν τελειώνει στις εκλογές και ότι αντίθετα συνεχίζεται και μετά τις εκλογές. Ότι αυτός που κερδίζει τις εκλογές δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ούτε ότι οι εκλογείς του έδωσαν εντολή να καταστρέψει το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Πόλης. Μου εξήγησες ότι υπάρχουν και βαθύτερα αίτια στις κινητοποιήσεις σας αλλά ότι αυτό που σας ενώνει είναι πως δεν μπορεί να σας υποτιμά, ξηλώνοντας τα δέντρα της περιοχής χωρίς να σας ρωτήσει.Ε λοιπόν δε θα το πιστεψεις: γυρνώντας από την Τουρκία έμαθα ότι ο δικός μου πρωθυπουργός που πήρε στις εκλογές μόλις 29%- κι αυτό εν πολλοίς γιατί όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές δημιουργούσαν κλίμα πανικού στην ελληνική κοινωνία-  που το κόμμα του δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή αποφάσισε μαζί με την κλίκα των συμβούλων του όχι να κόψει μερικά δέντρα- πράγμα που είναι επίσης πολύ σημαντικό- αλλά να καταργήσει τη δημόσια τηλεόραση της χώρας μου....
Χρησιμοποίησε δε, μια αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τέλος πάντων με μια πράξη τόσο συνταγματική όσο ήταν η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας το 1967 από μια ομάδα προδοτών και τον επίσης προδότη βασιλιά.
Τώρα θα υποθέτεις, όπως κι εγώ όταν το πρωτοάκουσα ότι διάβασες λάθος ή ότι είμαι υπερβολικός. Όχι, δεν είμαι καθόλου υπερβολικός:έριξε μαύρο στις οθόνες, κατήργησε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, έστειλε την αστυνομία να κατεβάσει τους διακόπτες και απειλεί όσους σταθμούς και σάιτ- ναι και την EBU ακόμα προφανώς- αναμεταδίδουν το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, με κυρώσεις.
Αμέσως μετά θα ισοπεδώσει κάθε δημόσιο αγαθό και υπηρεσία, πουλώντας τα πάντα. Θα παίξει μάλιστα το χυδαίο παιχνίδι από τη μια να απολύει χιλιάδες εργαζομένους και από την άλλη να υπόσχεται προσλήψεις πείνας, κυρίως στην εκλογική του πελατεία, ώστε να πετύχει τον κοινωνικό κανιβαλισμό μεταξύ εργαζομένων και ανέργων.
Ξέρεις γιατί νομίζω ότι τα έκανε όλα αυτά; Όχι γιατί έχει την αλαζονεία του 50% όπως ο δικός σου πρωθυπουργός αλλά επειδή έχει την αλαζονεία της απραξίας μας. Επειδή όταν ξεπουλούσε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις σε κολλητούς του, όταν επιστράτευε τον έναν κλάδο μετά τον άλλο, όταν λήστευε τα εισοδήματά μας και καταργούσε όλα μας τα δικαιώματα πολλοί έλεγαν “καλά τους κάνει” ή “και τί να κάνουμε;”. Επειδή στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία μας κυβερνά μια ομάδα ανθρώπων που μισούν εκείνους που έριξαν την τελευταία δικτατορία και που είναι- το λιγότερο- συγγενείς ιδεολογικά ή και σάρκα από τη σάρκα των νεοναζί. Επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι ισχυροποιώντας τους νεοναζί θα χτυπήσουν το σύστημα. Φυσικά πιστοί στο ρόλο τους οι ακροδεξιοί χτυπάνε τώρα μαζί με το σύστημα το λαό. Επειδή στην Ελλάδα οι κυβερνώντες και το κατεστημένο εφαρμόζουν την πιο σκληρή μορφή νεοφιλελευθερισμού. Και για να υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική πρέπει να καταργήσουν τη δημοκρατία και φυσικά να ελέγξουν πλήρως την ενημέρωση, ώστε να φτιάξουν μετά από λίγο καιρό οι κυβερνώντες αντί για δημόσια τηλεόραση ένα τηλεοπτικό παράρτημα του υπουργείου προπαγάνδας . Επειδή τα συνδικάτα μας απέτυχαν στο ρόλο τους. Και επειδή μεγάλα τμήματα της αριστεράς δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι δεν πρόκεται για μια πολιτική λιτότητας όπως οι άλλες αλλά για βαθύτατες, βίαιες, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που περνούν από τη διάλυση της κοινωνίας μας.
Ευτυχώς έστω τώρα, που είδαμε το μαύρο στις οθόνες,, κάπως περισσότεροι συμπολίτες μου αρχίσαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι πάει πολύ στραβά στη χώρα μας. Ότι δηλαδή μετά από λίγο, ίσως και το ελάχιστο τυπικό περίβλημα δημοκρατίας θα έχει εξαφανιστεί. Ότι και η τελευταία χούντα που είχαμε εμείς χτιζόταν σταδιακά, μέσα από μικρές εκτροπές, από οικοδόμηση στεγανών στα σώματα ασφαλείας, από εμπέδωση ακροδεξιών πρακτικών και νοοτροπιών. Ότι Ελλάδα χωρίς δημοκρατία δεν είναι Ελλάδα γιατί όποτε μας βρήκε μια μεγάλη εθνική καταστροφή δε μας βρήκε από μόνη της αλλά την προκάλεσαν οι εχθροί της δημοκρατίας που είναι πάντα εχθροί του λαού. Ότι όσο σκύβουμε το κεφάλι μην τυχόν και έρθουν τα χειρότερα, αυτά τα χειρότερα όχι μόνο έρχονται αλλά πολλαπλασιάζονται κιόλας σε σχέση με εκείνα που φοβόμασταν.
Λοιπόν αγαπητή συντρόφισσα για να δανειστώ και μια λέξη σας που την ξέρω καλά, στην Ελλάδα του νεοφιλελευθερισμού και της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη, δημοκρατία, γιοκ!
Ελπίζω ότι θα σας φτάσουμε και ότι θα σας ξεπεράσουμε στον αγώνα για την αποκατάσταση και για το βάθεμα της δημοκρατίας. Ότι όχι μόνο θα καταλάβουμε πλατείες και δρόμους αλλά ότι θα ρίξουμε την κυβέρνησή μας και ότι θα επιλέξουμε άλλο δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Για να είμαι ακριβής ότι θα επιλέξουμε και ότι θα υλοποιήσουμε δρόμο που βγάζει το λαό από την κρίση και όχι εκείνους που πλούτιζαν εις βάρος του λαού πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Συντροφικούς χαιρετισμούς από την Ελλάδα.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: