Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Συνεχίζουν την Κυριακή οι διαδηλώσεις

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής να συγκεντρώνονται στους δρόμους της Άγκυρας καθώς σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν περισσότερες διαδηλώσεις στην Τουρκία. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και άλλες τουρκικές πόλεις για το μεσημέρι. Επεισόδια τη νύχτα σε Κωνσταντινούπολή και Άγκυρα.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε ανυποχώρητος κάνοντας λόγο για εξτρεμιστές και ζητώντας από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τραυματίες από τις αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής ξεπερνούν του χίλιους. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο ή τέσσερις νεκρούς.Πάντως, κύκλοι της αστυνομίας κάνουν λόγο για έλλειψη χημικών σε περίπτωση που σήμερα επαναληφθούν επεισόδια σαν και εκείνα των δύο τελευταίων 24ώρων.
Όπως ανέφερε κάτοικος της Άγκυρας στο RT, ένα άτομο σκοτώθηκε το Σάββατο από ρίψεις νερού.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας η χθεσινή εκτεταμένη χρήση χημικών είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν την όρασή τους.
Παρόντας και τη νύχτα οι διαδηλωτές παρά την καταστολή

Τη νύχτα του Σαββάτου, όπως αναφέρει το AP, εκατοντάδες άτομα παρέμειναν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Πάντως δεν έλειψαν τα επεισόδια και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με το Ανατολή, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν ενώ αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Οι τραυματίες

Το ιατρικό επιμελητήριο της Άγκυρας εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση των τραυματισμένων διαδηλωτών την Κυριακή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομία επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών και ορισμένοι εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατρικού επιμελητηρίου της Άγκυρας, καταγράφηκαν 414 τραυματισμένοι διαδηλωτές, από τους οποίους οι 15 σοβαρά.
«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους. Με βάση τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, μόλις 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον αριθμό των τραυματιών αναφέρουν πάνω από 1.000 άτομα.
Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη χημικών, ακόμα και από ελικόπτερο. 
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: