Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Σπάμε τα Ρεκόρ…Ανεργία κοντά στο 28% για την Ελλάδα του 2014

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία και για το 2014. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά, αφήνοντας 48 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά σε 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, τις πλουσιότερες του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 26,8% ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2014 η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει κοντά στο 28%, ξεπερνώντας και την Ισπανία που οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι στο 27,8%.
Η ανεργία στην Γαλλία αναμένεται στο 11%, για την Ιταλία γύρω στο 12,5% ενώ, στην Πορτογαλία από 17,6% θα φτάσει το 18,5% και στην Ιρλανδία από 13,6% στο 14,1%.
Συνολικά στην Ευρωζώνη η ανεργία θα αυξηθεί οριακά, από το 12,2% στο 12,23%, με της Γερμανίας τα νούμερα να βελτιώνονται από το 5,3% στο 4,7%. Συνολικά στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η ανεργία εκτιμάται ότι από το 8% το Μάιο του 2013 θα υποχωρήσει στο 7,8% στο τέλος του 2014.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της ανεργίας επίσης εκτιμάται στην έκθεση ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω από το 7% στα τέλη του 2014.
Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Δείτε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σε γράφημα.
Μάλιστα, η ανεργία στους νέους θα ξεπεράσει το 60% στην Ελλάδα, το 52% στη Νότια Αφρική, το 55% στην Ισπανία ενώ για στην Ιταλία και την Πορτογαλία θα διαμορφωθεί γύρω στο 40%.
“Οι κοινωνικές πληγές που προκάλεσε η κρίση πολύ απέχουν από το να επουλωθούν. Πολυάριθμες χώρες μέλη μας είναι πάντοτε αντιμέτωπες με ένα αυξημένο και επίμονο ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων”, σημείωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού που τον επικαλείται. Ο Γκουρία παρότρυνε τις χώρες μέλη του οργανισμού να “διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους” για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στα τέλη του Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν σε ένα «σχέδιο δράσης» για να «επιταχύνουν» τις προσπάθειές τους να «αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανεργία των νέων και να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα», π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους, ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: