Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Επιχειρούν την κατάργηση του οκταώρου και του πενθήμερου

“ Προσπαθούν πλαγίως να βάλουν χέρι και στο εργασιακό 8ωρο ”
Την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και του οκταώρου επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας, με μια αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής. O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απάλειψε διάταξη που όριζε ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες. Μιλώντας, ωστόσο, με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο απλά για νομοθετικό πλεονασμό.
Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του υπουργού Εργασίας ανέφερε: «Στο εδάφιο α. της παραγράφου 1 του αρθρου 103 του παρόντος, διαγράφεται η φράση... Ητοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως», δημιουργώντας έτσι κλίμα ασάφειας. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος ώστε οι εργοδότες να δίνουν στους υπαλλήλους τα 586 ευρώ το μήνα, παράλληλα όμως τον αναγκάζει να δουλεύει περισσότερες ώρες και μέρες. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εύκολα κατανοητό πως καταργούνται και οι υπερωρίες.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση και βουλευτές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ζητούν διευκρινίσεις για το 8ωροΤεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το περιβόητο πολυνομοσχέδιο και το ήδη τεταμένο κλίμα έχει ξεφύγει τελείως μετά την κίνηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να απαλείψει συγκεκριμένη διάταξη από το πολυνομοσχέδιο. Η συγκεκριμένη διάταξη που απάλειψε ο υπουργός Εργασίας ήταν αυτή που ορίζει ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα, ουσιαστικά δηλαδή το γνωστό σε όλους και ακόμα "απείραχτο" 8ωρο. Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και σε βουλευτές της κυβέρνησης που ζητούν εξηγήσεις και επίσημες διευκρινίσεις από τα αρμόδια χείλη. Μάλιστα, θεωρούν πολλοί πως με αυτό τον τρόπο, πλαγίως είναι μία προσπάθεια να "μπει χέρι" και στο εργασιακό 8ωρο. 
periodista. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: