Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η Κα. ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Η Κα. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξή της σε δύο Γερμανικές εφημερίδες, σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων του κ. Σόιμπλε, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του Ελληνικού δημόσιου χρέους. Επεσήμανε ότι η υπέρβαση της κρίσης είναι μια "διαδικασία διαρκείας βήμα - βήμα",  παραμένοντας προσηλωμένη σε μια πολιτική διαρκούς λιτότητας για τη Νότια Ευρώπη, που έχει βυθίσει στην ύφεση όλες τις χώρες της, με αποτέλεσμα την πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Fitch, ενώ επεκτείνεται και στις χώρες του Βορρά. Δήλωσε ότι "οι χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν ένα δύσκολο διάστημα με τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές μεταβολές".
Η Κα. Μέρκελ, έτσι απλά, χαρακτηρίζει "δύσκολο διάστημα" την εξάχρονη ύφεση στην οποία έχει βουλιάξει, με το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η Ελληνική οικονομία, με προοπτική να παραταθεί για άλλα δύο τουλάχιστον χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν κλείσει 65.000 επιχειρήσεις και έχει καταστραφεί η μεσαία τάξη της χώρας, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27% και των νέων στο 61%, ενώ προστίθεται σ' αυτήν και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται μαζικά, έχουν ισοπεδωθεί μισθοί και συντάξεις ενώ καταρρέουν ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, παιδεία και όλες οι κοινωνικές υποδομές. Αυτόν τον οικονομικό αρμαγεδδώνα, που υφίσταται ο Ελληνικός λαός ως τιμωρία, η Κα. Μέρκελ τον βαφτίζει αναμόρφωση της Ελληνικής οικονομίας.


Ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν ακούει ούτε το σύμβουλό της κ. Μπόφινγκερ που δηλώνει ότι "σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι μείωσή τους" και ότι "η διαρκής περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και η συνεχής περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν αποτελούν στην πραγματικότητα μεταρρυθμίσεις".Αν όλα αυτά, τα νεοφιλελεύθερα γεράκια του Βερολίνου τα θεωρούν θεωρητικές προσεγγίσεις, που μπορούν να προσπεράσουν με μεγάλη ευκολία, ας παραθέσουμε μερικά δείγματα από τη ζοφερή αντικειμενική πραγματικότητα που ζει η χώρα μας και σαρώνουν τις ατεκμηρίωτες ιδεοληψίες τους.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα, η κρίση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλωσε το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις Βόρειες χώρες, καθότι οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά Ευρωπαϊκές χώρες. Κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα οι χώρες που προωθούν συστηματικά την καινοτομία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις και ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη, ως προς τα συμφέροντα εργοδοτών και εργαζομένων, πολιτική για την απασχόληση.
Η Ελλάδα, στην παγκόσμια κατάταξη, που περιλαμβάνει 144 χώρες έχει κατρακυλήσει στην 96η θέση το 2012, από την 90η το 2011 και 65η που κατείχε το 2008, πριν την εφαρμογή των καταστροφικών μνημονίων.
Η Ελλάδα δηλαδή παρά τη συντριβή των μισθών και των συντάξεων, παρά την κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, παρά την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και του Κράτους Πρόνοιας, όλα αυτά που βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις η Κα. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και οι εγχώριοι εντολοδόχοι τους, έχει χάσει 21 θέσεις τον Παγκόσμιο Πίνακα Ανταγωνιστικότητας, μένοντας πίσω από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουάντα, Μποτσουάνα, Ναμίμπια κλπ. 
Οι εξαγωγές, που διαφημίζονται ως δείγμα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται μόλις στο 90% του επιπέδου του 2006, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στο 55% του επιπέδου του 2006, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της εσωτερικής ζήτησης. Όπως σημειώνει το Spiegel.online, που παραθέτει τα στοιχεία "αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις στο κόστος δεν οδήγησαν μέχρι στιγμής το να κερδίσουν οι επιχειρήσεις μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού".
Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε το Μάιο μεγάλη πτώση 4,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2012, σε συνέχεια μείωσης 3% που καταγράφηκε το Μάιο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη συνεχιζόμενη απώλεια μεριδίων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά για την Ελληνική Βιομηχανία και περαιτέρω αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης που έχει απομείνει στη χώρα.
Αυτά είναι τα θαυμαστά αποτελέσματα των μνημονίων και της εξουθενωτικής λιτότητας στην οποία έχει υποβληθεί ο Ελληνικός λαός. Όσοι υποστηρίζουν αυτό τον ολέθριο δρόμο δεν έχουν να παραθέσουν έστω και ένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ορθότητα των καταστροφικών ιδεοληψιών τους. Συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν μονότονα τα ίδια και τα ίδια προπαγανδιστικά εφευρήματα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τον Ελληνικό λαό και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης να αποδεχθούν αυτή την πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Είναι αναγκαίο οι λαοί της Νότιας Ευρώπης να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο και να παλέψουν για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα την επιβάλλουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: