Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Guardian για την υπόθεση Σακκά: Η Ελλάδα καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε τι γράφει ο Guardian για την υπόθεση της παράνομης κράτησης του απεργού πείνας, Κώστα Σακκά. Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του.
συμπληρώνει ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει την προφυλάκιση πέραν των 30 μηνών.
Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον κρίσιμη καθώς έχει χάσει 13 κιλά και η ζωή του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τους γιατρούς,  κινδυνεύει πλέον ανά πάσα στιγμή να πάθει ανακοπή καρδιάς. Ήδη παρουσιάζεται ολική απορρύθμιση του οργανισμού, ενώ ο απεργός πείνας εμφανίζει υπογλυκαιμία, ζαλάδες και υπόταση και είναι εντελώς εξασθενημένος.
Το Συμβούλιο Εφετών  αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και θα κληθεί να αποφασίσει για την αποφυλάκισή του.
"Όλα στην Ελλάδα κινούνται γρήγορα εκτός από την υπόθεση του Κώστα Σακκά"

Την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, ημέρα δημοσίευσης του άρθρου, ο Κώστας Σακκάς συμπλήρωσε ένα μήνα απεργίας πείνας (βρίσκεται στην 31η ημέρα πλέον).
"Ένας μήνας απεργίας πείνας σε σύγκριση με το ρυθμό των κοινωνικών εξελίξεων ίσως φαίνεται μεγάλο διάστημα. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ολόκληρη επιχείρηση σε λίγες μόνο ώρες, η απόφαση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ, ήταν επίσης μια απόφαση ωρών, καθώς και η επιλογή για 6ήμερη εργασία, όπως και η απόφαση για την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς", γράφει σχετικά η εφημερίδα.
"Ο Σακκάς κρατείται ως κομμάτι μιας σωρείας συλλήψεων που σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς, ενώ είναι ξεκάθαρες οι αναρχικές του θέσεις και τόσο ο ίδιος όσο και οι Πυρήνες, αρνούνται την όποια συμμετοχή και σχέση του με αυτούς. Το αν ο Σακκάς ήταν μέλος ή όχι δεν έχει πια σημασία, ούτε φαίνεται να νοιάζει τις Αρχές.
Ο Σακκάς κρατείται τόσο πολύ, που είναι ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας, παρ’ όλο που η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο", αναφέρει η εφημερίδα.
"Ίσως να μην υπάρχει λογική εξήγηση για την κράτηση του Σακκά, αλλά φαίνεται ότι είναι ακόμα ένα εξαιρετέο γεγονός σε μια θάλασσα εξαιρετέων γεγονότων, που φτιάχνουν την ελληνική καθημερινότητα", σημειώνεται.
"Ποιο είναι, άραγε, το κίνητρο των ελληνικών αρχών να καταπατούν τα δικαιώματα ενός ανθρώπου;" διερωτάται η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως η περίπτωση Σακκά "εγείρει συναγερμό για κάποιο άλλο θέμα, γιατί στη συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία όχι απλά δεν εξήγησε αυτή την παραβίαση της νομιμότητας, αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, γιατί προστατεύει τους "αναρχικούς και τρομοκράτες".
"Η υπόθεση Σακκά εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα - και όχι μόνο. Ιστορίες αστυνομικής βίας, αδικίες κυβερνήσεων και εισχώρηση στις ζωές των πολιτών γίνονται γρήγορα νόρμα. Η αποξένωση ή ακόμα και η ρήξη μεταξύ κράτους και κοινωνίας αυξάνεται ταχύτατα. Ένας μήνας φαίνεται μια ζωή ολόκληρη. Για τον Σακκά έγινε ακριβώς αυτό: η αρχή και το τέλος της ζωής του".
Το πρωτότυπο άρθρο εδώ
Στο μεταξύ, κι ενώ διογκώνεται το κίνημα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Κ. Σακκά, η Συνέλευση Αλληλεγγύης διοργανώνει την Παρασκευή 5/7 μοτοπορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας,  όπου και νοσηλεύεται. Η μοτοπορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 18.00 στα Προπύλαια και θα φτάσει στο νοσοκομείο στις 19.30.
Εν τω μεταξύ πανό για την απελευθέρωση του Κ. Σακκά αναρτήθηκε και στην κορυφή του Ολύμπου.
Όλυμπος-κορυφή Μύτικας (2918μ)

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: