Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Όλο και πιο χαμηλά

Από τη στιγμή που ο Θ. Πάγκαλος, μέσω του ρ/σ Βήμα, χαρακτήρισε «νούμερο» τον Μ. Γλέζο και επιτέθηκε στη Ρ. Δούρου με χυδαίο τρόπο καλώντας την να εμφανιστεί με μπικίνι σε αφίσα και κάνοντας λόγο για «βρόμικη φάτσα» λέγονται διάφορα για το αν είχε κάποια κρυφή στόχευση σε σχέση με την μάχη στην περιφέρεια Αττικής.
Προφανώς δεν είχε απολύτως κανένα σχέδιο πέρα από το να εξάγει αυτό που υπάρχει μέσα του - τέτοιος ήταν, τέτοιος είναι, τέτοια λέει, με άνεση αφού αντιμετωπίζεται από μεγάλο μέρος του συστήματος ως πανέξυπνος αλλά κάπως ασυγκράτητος. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρήκε κάτι να πει για τη λεκτική βία που άσκησε ο πρώην υπουργός ο οποίος δήλωσε πως θα ψηφίσει ΝΔ ή Ποτάμι. Γενικά, το κόμμα του Α. Σαμαρά έχει μια επιλεκτική αλαλία - λίγα θέματα τους συγκινούν και προκαλούν την αντίδρασή τους, βασικά οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρονται ως ένδειξη εσωκομματικής αρρυθμίας.

Δεν στέκεται πια κανείς εύκολα σε ειδήσεις που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο νέμεται την εξουσία η κυβέρνηση, γιατί συμβαίνουν συνεχώς τόσα, που τι να σε πρωτοεντυπωσιάσει. Στα ψιλά πέρασε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης είναι ο συνήγορος βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση Energa - Hellas Power, δύο εταιρειών που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο κατά 270 εκατ. ευρώ.

Οι δύο εταιρίες κατηγορούνται ότι  εισέπρατταν το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά τα χρήματα αυτά δεν κατέληξαν ποτέ στα κρατικά ταμεία. Στον δικαστικό τους αγώνα, λοιπόν, έχουν συμπαραστάτη ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που υποτίθεται ότι επιθυμεί την καταδίκη των πρωταγωνιστών του σκανδάλου και την επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο. Και λέμε «υποτίθεται» γιατί δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την απουσία του ΥΠΟΙΚΟ ως παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη.

Στα social media έγινε ένας ενδιαφέρων διάλογος γύρω από τον διορισμό του πατέρα της Εύας Καϊλή στο Δ.Σ. νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς θέλησε να αμυνθεί στα πολλά επιθετικά σχόλια που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να πολιτεύεται, τακτοποιώντας ημετέρους, και θύμισε ότι η θέση αυτή είναι άμισθη. «Γιατί δεν αφήνεται να πάει κανένας άλλος στις άμισθες θέσεις του δημοσίου;» αντέτεινε κάποιος, για να αυτοπροταθεί ένας άλλος με την παρατήρηση ότι ως απλήρωτος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα έχει και την κατάλληλη εμπειρία!

Υπάρχει μια εκρηκτική αντίθεση ανάμεσα στο success story που διαφημίζει η κυβέρνηση και στην κοινωνική πραγματικότητα. Αλλά μέχρι τις ευρωεκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου θα προβάλλει τα καλά νέα, θα ασκείται στην παροχολογία και θα καλλιεργεί κομμουνιστοφαγικά σύνδρομα προσπαθώντας να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως γιάφκα επικίνδυνων για τη σταθερότητα συμμοριτών.

Κατά τα άλλα, λεφτά υπάρχουν μέχρι την 25η Μαΐου. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, για τους παραγωγικούς σκοπούς, μέσα στον επόμενο χρόνο, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς από τη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποίησε περιοδεία. Την ίδια ώρα ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωνε ότι έρχεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και μείωση φόρων από Σεπτέμβριο.

Όλα θα κριθούν, λένε, από την έκβαση που θα έχει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο.  Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού και η συζήτηση που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανοίγουν τον δρόμο για βελτιώσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής. Άλλωστε, η πρακτική της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, όπως υπογραμμίζεται αρμοδίως, θα συνεχιστεί, όσο επιβεβαιώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2021 και δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι κάτι σοβαρό και πειστικό, σημασία έχει η βαβούρα που θα γίνει και η κατασκευή της εντύπωσης ότι ο Α. Σαμαράς μας βγάζει από το τούνελ. Είναι πραγματικά τόσο αισιόδοξοι όσο δείχνουν; Όχι βέβαια. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά για το ενδεχόμενο να μην περάσει ο υποψήφιος της ΝΔ στον β γύρο ούτε στην περιφέρεια Αττικής ούτε στον δήμο Αθηναίων. (Διαβάστε αναλυτικά: Το αυτοδιοικητικό άγχος της ΝΔ)

Ο γγ εσόδων Χ. Θεοχάρης έκανε γκάφα που αποκάλυψε προεκλογικά ότι έρχονται κατασχέσεις μικροποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς την εφορία. Τον άδειασαν πανηγυρικά και τον υποχρέωσαν να τα μαζέψει. Όπως άλλωστε μάζεψαν και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Εξάλλου, για όποιον δεν το έχει παρατηρήσει, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει εξαφανιστεί από το κάδρο και μάλλον αυτό θα κρατήσει μέχρι την ώρα της κάλπης - για προφανείς λόγους.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: