Η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά κατ' αναλογίαν και η μάχη στις μεγάλες Περιφέρειες, αποκτούν ολοένα και σαφέστερα χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης.
Η λύση των τοπικών προβλημάτων, παρά την ιδιαιτερότητά τους, ανάγεται ολοένα και περισσότερο στη λύση του κεντρικού πολιτικού ζητήματος. Με το καθεστώς της λιτότητας, είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες για αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. Με την Ευρώπη σταυρωμένη στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού είναι αναγκαίο οι κινήσεις ανατροπής στην Ελλάδα, να εγγράφονται στη γενικότερη αλλαγή στην Ευρώπη.
Αυτή η μάχη υπηρετείται από τα ψηφοδέλτια νίκης που έχει συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα στο ευρωψηφοδέλτιο, περιλαμβάνονται προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής, όχι μόνο διακεκριμένοι εκπρόσωποι των επιστημών, των Τεχνών, του συνδικαλισμού και των κινημάτων, αλλά και πρωταγωνιστές της διπλανής πόρτας. Στο ευρωψηφοδέλτιο εκπροσωπείται το κοινωνικό ανάγλυφο των δυνάμεων που αντιστέκονται στην κρίση και στον μονόδρομο, και είναι φυσικό να συνθέτουν μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με κοινό πολιτικό στόχο, αλλά με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτισμικές-ιδεολογικές διαφορές.

Η μάχη είναι συλλογική. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι νόμιμες, εφόσον υπηρετούν τη συλλογική προσπάθεια. Οι προσωπικές στρατηγικές υπονομεύουν τη συγκρότηση του συλλογικού "εμείς", που συνιστά προϋπόθεση για την αναμενόμενη νίκη στις ευρωεκλογές. Σε μία περίοδο που συντρίβεται η προσωπική ζωή και η προσωπικότητα εκατομμυρίων πολιτών, προκαλεί η ανάδυση παραγοντικών νοοτροπιών. Στοιχειώδης, μίνιμουμ προϋπόθεση για τη μάχη των ευρωεκλογών είναι η προβολή της Διακήρυξης, η αλληλοαναγνώριση στον ίδιο ορίζοντα αξιών και πολιτικών προτάσεων για την ευρωπαϊκή πορεία και, αυτονοήτως, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Η διαφορά για τη διαφορά, η ανοίκεια ή προκατειλημμένη κριτική στο όνομα της δημοκρατικής λειτουργίας δυσφημούν την κοινή υπόθεση.
Στην τελική ευθεία, όλα τα μηνύματα είναι θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο-τρεις εβδομάδες που απομένουν, όμως, είναι πυκνές και σημαντικές, καθώς ένα σημαντικό μέρος των πολιτών τοποθετείται ή και επανατοποθετείται. Η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολίτες να μετατρέψουν την οργή τους σε πολιτική πράξη, να συμμετάσχουν στις κάλπες και να στείλουν καθαρό μήνυμα δημοκρατικής ανατροπής προϋποθέτει συλλογική και αλληλέγγυα δράση, έμπνευση, δημοκρατική ευγένεια και πειστικότητα. Πάνω απ' όλα, η ανταπόκριση στη λαϊκή αξίωση να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή και να αρχίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η αποκατάσταση του δημοκρατικού πλαισίου.
aygi