Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σοφία Σακοράφα: Σπόρος της ανατροπής το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

"Από τις 26 του Μάη δεν θα μπορεί να σταθεί η συγκυβέρνηση δίχως τη λαϊκή νομιμοποίηση" 
* Τι σημαίνει για τη Σοφία Σακοράφα να αφήνει τη Βουλή για το Ευρωκοινοβούλιο; Τι σε έκανε να πάρεις αυτήν την απόφαση και πώς μπορούν οι ευρωεκλογές να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας;
Δεν είναι αυτή η ανάγνωση της υποψηφιότητάς μου στην Ευρωβουλή, ότι δηλαδή αφήνω κάτι και πηγαίνω κάπου αλλού. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χώρα μας, άρα πρόκειται για μια υποψηφιότητα και συνολικά για ένα ευρωψηφοδέλτιο που κατ' αρχήν υπηρετεί τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ο σπόρος της ανατροπής. Σκεφτείτε ότι από τις εκλογές του 2012 είναι η πρώτη φορά που μπορεί εκλογικά να τοποθετηθεί ο λαός μας. Και μιλάμε για δύο χρόνια στα οποία μεσολάβησαν τρομακτικές μετατοπίσεις.

Η επαναδιαπραγμάτευση Σαμαρά μετατράπηκε σε σκληρή εφαρμογή των εντολών της τρόικας, η συγκυβέρνηση της ευρείας νομιμοποίησης υπέστη την απώλεια της ΔΗΜ.ΑΡ. και την ιλιγγιώδη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η ύφεση, το χρέος και η ανεργία εκτοξεύθηκαν, ενώ σκληρά μέτρα πέρασαν και το Μεσοπρόθεσμο είναι προς ψήφιση. Για εμάς, για όλους εμάς, υποψήφιους ευρωβουλευτές, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και για τον λαό μας, η 25η του Μάη είναι η στιγμή που αποφασίζουμε για τη ζωή μας και ψηφίζουμε γι' αυτή. Από τις 26 του Μάη δεν θα μπορεί να σταθεί η συγκυβέρνηση δίχως τη λαϊκή νομιμοποίηση.

* Πώς μπορεί να συμβάλει ένας ευρωβουλευτής στη συνολική προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση και την ουσιαστική απομείωση του χρέους; Υπάρχουν δυνατότητες συμπτώσεων, συνεργασιών, συγκλίσεων με άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη και την Ευρωβουλή;
Εάν δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, θα διακρίνετε πίσω από τα πρόσωπα και δύο μείζονα πολιτικά θέματα, μεταξύ άλλων. Το ένα είναι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το άλλο είναι η ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική και θεσμική προετοιμασία στην Ευρώπη αναφορικά με την ΕΛΕ, με τον λογιστικό έλεγχο δηλαδή του χρέους, το οποίο έθεσα  πρώτη φορά με επίσημο τρόπο στην ελληνική Βουλή το 2010. Είναι ανάγκη να επικοινωνηθεί στην Ευρώπη, να τεκμηριωθεί πολιτικά και θεσμικά, η αναγκαιότητα και η βασιμότητα διεξαγωγής του ελέγχου.
Για την Ελλάδα ο έλεγχος είναι ο πυλώνας προκειμένου αφενός να διαγραφεί το τμήμα το οποίο είναι απεχθές, αφετέρου να προστατευθούμε από μονομερείς ενέργειες τρίτων. Είναι ο πυλώνας για να εμπλακεί η ίδια η κοινωνία στον έλεγχο του χρέους, να στηρίξει τις αποφάσεις για το χρέος και να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Είναι ο πυλώνας ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο, χωρίς κουρέματα υπέρ τρίτων και εναντίον του λαού μας και των αναγκών του. Ο δρόμος των συγκλίσεων είναι σοβαρό πολιτικό ζητούμενο και θα εξαρτηθεί τόσο από τη δύναμη της ευρωαριστεράς, όσο βέβαια και από τη μεθοδική πολιτική ζύμωση που θα επιδιώξουμε να γίνει.

* Τι πρέπει να αλλάξει στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση;
Όλα! Σήμερα η Ευρώπη εξελίσσεται σε έναν στεγανό χώρο που υπηρετεί τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα. Εξελίσσεται στην Ευρώπη της λιτότητας και της εξόντωσης των λαών. Εξελίσσεται στην Ευρώπη της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, του φτωχού και τιμωρημένου Νότου. Στην Ευρώπη των εκβιασμών, της κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών και της σκληρής καταστολής. Στην Ευρώπη που νομιμοποιεί τους φασίστες στην Ουκρανία, που παράγει πολέμους και κλείνει τα σύνορά της στα θύματα αυτών των πολέμων.
Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα είναι να ανακόψουμε αυτή την εξέλιξη. Να θέσουμε τη Δημοκρατία πάνω από την οικονομία, να βάλουμε τέλος στη λιτότητα, να αναχαιτίσουμε τις αιτίες που αναβιώνουν τον φασισμό και τον ρατσισμό, να ενώσουμε λαούς και να προτάξουμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων έναντι της αλληλεγγύης του κεφαλαίου. Δεν είναι ουτοπία, είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για να υπάρξει Ευρώπη. Αλλιώς δεν θα υπάρξει.
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: