Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οργισμένη απεργία για το φονικό ανθρακωρυχείο στην Τουρκία

Σε απεργία προχωρούν σήμερα τα εργατικά συνδικάτα στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 282 εργατών. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένας 15χρονος. Οργή για τον ιδιοκτήτη των ορυχείων Αλπ Γκουρκάν που σε συνεντεύξεις επαιρόταν είχε μειώσει απότομα και κατακόρυφα το κόστος της επιχείρησης όταν την αγόρασε από το κράτος αλλά και για σύμβουλο του Ερντογάν που απεικονίζεται σε φωτογραφίες να κλωτσά εργάτη – διαδηλωτή κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Τα εργατικά σωματεία της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων κατέστησαν τις εργασιακές συνθήκες ακόμη πιο επικίνδυνες ενώ το δυστύχημα προκάλεσε κύμα οργής εναντίον της κυβέρνησης σε αρκετές πόλεις. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Απίθανο να βρεθούν επιζώντες

Σε τριήμερο πένθος για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει σημειωθεί σε ορυχείο η χώρα. Πλέον θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες ενώ αγνοούνται ακόμη τουλάχιστον 150 άτομα.

Την ώρα της έκρηξης μετασχηματιστή - που οδήγησε σε κατάρρευση του ορυχείου- βρίσκονταν στις στοές περισσότεροι από 700 εργάτες. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διασώθηκαν 363 τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη αλλά δεν έχουν βρεθεί επιζώντες από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι - αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Οργή για σύμβουλο του Ερντογάν που χτυπά διαδηλωτή


Γενική κατακραυγή προκάλεσε η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και απεικονίζει σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κλωτσά έναν διαδηλωτή στη Σόμα μετά την τραγωδία με τους 282 νεκρούς στο ανθρακωρυχείου, που βύθισε ολόκληρη τη χώρα στο πένθος.
Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Γερκέλ επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Προσέβαλε εμένα και τον πρωθυπουργό, τι έπρεπε να κάνω;».
Ο πρωθυπουργός έγινε χθες δεκτός στην πόλη  Σόμα με αποδοκιμασίες, ακόμη και κλωτσιές στην οχηματοπομπή του. Αναγκάστηκε να καταφύγει σε κατάστημα της πόλης.
Η «φυγή στο σούπερ μάρκετ» έχει γίνει τρεντ στο Twitter. Η φωτογραφία που δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι αυθεντική δείχνει τον πρωθυπουργό να περιμένει καθισμένος σε σκαμπό στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ.

«Μείωσα το κόστος» περηφανευόταν ο ιδιοκτήτης των ορυχείων

Ο επιχειρηματίας Αλπ Γκουρκάν, πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του φονικού ανθρακωρυχείου στη Μαγνησία, είχε αποκαλύψει το μυστικό της «επιτυχίας» του σε μια προ ετών συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet. Αγόρασε την επιχείρηση από το κράτος και μείωσε απότομα και κατακόρυφα το κόστος.

Όπως υπενθυμίζουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γκουρκάν, τότε, τον Σεπτέμβριο του 2012, είχε δηλώσει περήφανα στην τουρκική εφημερίδα: «Η εταιρεία μας είχε καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής στο συγκεκριμένο ορυχείο από τα $130-140 [περίπου 100 ευρώ] ανά τόνο, όταν ανήκε στο τουρκικό κράτος, σε μόλις $23,8 [ περίπου 17.5 ευρώ] ανά τόνο χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα».

Μάλιστα σε ερώτηση για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας είχε απαντήσει με νόημα πως «οι εργαζόμενοι στην εταιρία μας δεν προσγειώθηκαν στη Γη από το διάστημα», υπονοώντας πως οι υπάλληλοι ήξεραν καλά σε τι είδους περιβάλλον εργασίας έμπαιναν.
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: