Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανία: Χρυσά κέρδη για την Μπούντεσμπανκ από την κρίση

“ Θεαματικά και χειροπιαστά είναι τα άμεσα κέρδη για τη Γερμανία απ' τη φάμπρικα της λιτότητας που έχει στήσει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ”
Θεαματικά και χειροπιαστά είναι τα άμεσα κέρδη για τη Γερμανία απ' τη φάμπρικα της λιτότητας που έχει στήσει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Πίσω από τις πολιτικές της "δημοσιονομικής προσαρμογής" και τα κηρύγματα για "ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας" που πολτοποιούν τις κοινωνίες και πολλαπλασιάζουν τα προσωπικά δράματα, αποκαλύπτεται ο πυρήνας μιας εξοργιστικής υποκρισίας: οι άνθρωποι δυστυχούν και τα κέρδη του Βερολίνου αυξάνονται...


Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε το 2013 κέρδη άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εμπορικές δραστηριότητες της στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της. Την είδηση δημοσίευσαν τόσο η εφημερίδα Bild όσο και το έγκυρο DPA, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο οικονομικού κύκλους του Βερολίνου.

Υπάρχει μια ακόμα χαρακτηριστική "λεπτομέρεια" στην όλη ιστορία: σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Μπούντεσμπανκ πρόκειται να μεταβιβάσει εφέτος όλα τα κέρδη της στο υπουργείο Οικονομικών!

Φουσκώνει το πουγγί...

Την περίοδο 2011-2013, η τράπεζα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της, ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Η μεταβίβαση των κερδών της Μπούντεσμπανκ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προβλέπεται από την γερμανική νομοθεσία. Βάση αυτής, το 20% του καθαρού ετήσιου κέρδους της τράπεζας, πρέπει να παραμείνει στο αποθεματικό ταμείο, εφόσον το συνολικό απόθεμα είναι κάτω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τελικό κέρδος της Μπούντεσμπανκ για το 2013 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα μέσα του επόμενου μήνα.

Προκαλεί εξάλλου εντύπωση ένα ακόμη στοιχείο: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη "προβλέψει" και συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2014, έσοδα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την κεντρική τράπεζα, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπει ότι θα εισπράξει από 2,5 δισεκατομμύρια ετησίως...

Πηγή: avgi.gr
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: