Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι, με ονοματεπώνυμα..!

Τα είπαν - και μπράβο τους - με ονοματεπώνυμα τα παιδιά του "Αποκαλυπτικού Δελτίου" στο κανάλι EXTRA-3 , σχετικά με τις καίριες ευθύνες και τους κύριους υπεύθυνους, για το ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Σημίτης-Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και Καραμανλής-Αλογοσκούφης από τη Νέα Δημοκρατία ηγήθηκαν της χώρας και της οικονομίας, στις περιόδους που επισσώρευσαν τα μεγαλύτερα δεινά στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Με επακόλουθο τα σημερινά χάλια.
Είναι αλήθεια αλλά οι δύο εποχές έχουν και ομοιότητες και διαφορές. Ομοιότητα κυρίαρχη είναι, ότι και οι δύο πολιτικές περίοδοι έδωσαν τελικά στη χώρα αρνητικά αποτελέσματα. Οι διαφορές πάντως είναι σημαντικές. Και πρέπει να τις επισημάνουμε:
Στην περίοδο Σημίτη-Παπαντωνίου συνέβησαν τα εξής τέσσερα: Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου। Η διευκόλυνση εφόρμησης των μεγαλοεργολάβων στα δημόσια έργα. Η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ. Και η Ολυμπιάδα της Αθήνας. Και τα τέσσερα αλλού ωφέλησαν και αλλού έβλαψαν. Πιο πολύ έβλαψαν, όπως εκ των υστέρων αποδιεκνύεται. Και τα τέσσερα "νόμισαν", υποσχέθηκαν και πράγματι συνέβαλαν στην - στρεβλή και ρηχή πάντως - οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πέτυχαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά έστειλαν στο "μέλλον" τον λογαριασμό των δανεικών, με τα οποία ανέβασαν το δημόσιο χρέος. Και τελικά, απολογιστικά, απέτυχαν στους στόχους τους, αφού η ζυγαριά κερδών και ζημιών γέρνει σαφώς στις ζημιές.
Και αυτό γιατί:
Το"ελντοράντο" της χρηματιστηριακής ανόδου έδωσε ένεση επιχειρηματικής και τζογαδόρικης ανάπτυξης Αλλά "έστειλε αδιάβαστους" εκατομμύρια Ελλήνων Kαι τις προσωπικές τους οικονομίες στις τσέπες των μεγαλόσχημων.
Οι λογής μεγαλοεργολάβοι έκαναν πράγματι μεγάλα έργα υποδομής για την χώρα, που όλοι χαιρόμαστε ακόμη, όπως το αεροδρόμιο "ΕλΒενιζέλος", η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου κ.α. Αλλά το "τσέπωμα" των υπεκοστολογήσεων επικράτησε της προσφοράς στη χώρα με λογικό κέρδος.
Η είσοδος της χώρας μας στην ΟΝΕ και το ευρώ θωράκισαν θεωρητικά την οικονομία μας Και έβαλαν τους Έλληνες πρακτικά σε εκείνο που είχε υποσχεθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: "Να πέσετε στη θάλασσα και να μάθετε κολύμπι". Αλλά κολύμπι δεν μάθαμε, καθώς ο δανεισμός της ευδαιμονίας μας δεν το έκανε αναγκαίο. Και, επι πλέον, ήλθε η ακρίβεια των διαφορών δραχμής-ευρώ και μας τσάκισε.
Τέλος η Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν πράγματι η μεγάλη ευκαιρία, σε έργα και οικονομική προοπτική. Αλλά κόστισε πολύ και δεν προσέφερε στην χώρα σπουδαιότερα πράγματα από εκείνα που έδωσε στην φρούδα κοινωνικοπολιτική φιλοδοξία της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου!
Άρα και τα τέσσερα εγχειρήματα, που ήταν σημειωμένα στο μπλοκάκι του Κ.Σημίτη, υλοποιήθηκαν μεν, απέδωσαν αρνητικά τελικώς δε. Άλλοθι και ελαφρυντικό, για την εξουσία Σημίτη-Παπαντωνίου, ότι πάντως δούλεψαν, κάποια σημαντικά προσπάθησαν, κόντεψαν να τα καταφέρουν αλλά τελικά απέτυχαν!
Πάμε τώρα και στην περίοδο εξουσίας Καραμανλή-Αλογοσκούφη !
Υποσχέθηκαν ανάταξη της χώρας από τα πραγματικά ή υποθετικά προβλήματα της προηγούμενης πολιτικής εξουσίας। Και τα χειροτέρεψαν. Υποσχέθηκαν έργα ανάπτυξης και βάση σοβαρής οικονομικής προοπτικής. Μηδέν εις το πηλίκον. Υποσχέθηκαν "σεμνότητα και ταπεινότητα". Και μας οδήγησαν στα σκάνδαλα των ομολόγων, των κουμπάρων, του Βατοπεδίου και άλλα ών ουκ έστιν αριθμός. Υποσχέθηκαν "επανίδρυση του κράτους" και έκαναν το κράτος κυψέλη διαφθοράς. Υποσχέθηκαν περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο. Και φιλελεύθεροι όντες διόγκωσαν και το δημόσιο και τις σπατάλες του. Υποσχέθηκαν νοικοκύρευμα των δημόσιων οικονομικών। Αλλά υπερδιπλασίασαν και το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.
Είναι αλήθεια. Καραμανλής, Αλογοσκούφης και τα "εξαπτέρυγά" τους δεν διόρθωσαν τίποτε, χειροτέρεψαν τα πάντα και κατέστρεψαν την χώρα.
Εν όψει όλων αυτών των δεδομένων, μια εξεταστική επιτροπή είναι αναγκαία. Αυτή που θα ελέγξει ενδελεχώς τις δύο κρίσιμες πολιτικές περιόδους, που αναφέραμε. Και ένα ειδικό δικαστήριο. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να απολογηθούν, με τα υπέρ και τα κατά τους, τα δίδυμα Σημίτης-Παπαντωνίου και Καραμανλής-Αλογοσκούφης. Και όλα τα γκόλνεν μπόϋς αμφοτέρων.
Εάν αυτά δεν επιχειρηθούν, θα είναι δύσκολο έως αδύνατο, να πεισθεί ο μέσος Έλληνας να υποστεί αυτά τα επώδυνα που το αναπόφευκτο ΔΝΤ θα επιβάλει στην χώρα και τους πολίτες της.
Είναι προφανές, ότι δεν εξισώνουμε τις ευθύνες των δύο διδύμων. Όχι λόγω κομματικής προκατάληψης. Αλλά λόγω αντικειμενικης πραγματικότητας. Που λέει, ότι οι μέν προσπάθησαν και απέτυχαν εν όλω ή εν μέρει. Ενώ οι δε απέτυχαν παταγωδώς επειδή δεν προσπάθησαν. Αντιθέτως "άρμεξαν" το "πτώμα" της πατρίδας.
Ναι, είμαι ΠΑΣΟΚ από πολλά χρόνια. Και ήμουν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, που κυβερνά. Αλλά, όπως ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει, πρέπει να βάζουμε την σωτηρία της χώρας πάνω από την προοπτική του κόμματος. Και η σωτηρία της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί παρά μόνο στην αλήθεια. Όσο και για όποιους και αν είναι επώδυνη..!
Θα μιλήσουμε και για το ΔΝΤ και για τα επώδυνα μέτρα και για τις προοπτικές της χώρας.
Εδώ θα είμαστε..!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: