Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Γιάννης Παρασκευάς...Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι ο κομματικός σχηματισμός, δεν είναι τα γραφεία, δεν είναι οι σφραγίδες, δεν είναι η κομματική οσφυοκαμπτική κρατικοδίαιτη νομεγκλατούρα.

Συνέντευξη κ. Γιάννη Παρασκευά για τηv εφημερίδα "Γνώμη"
1.Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε. Και τώρα τι μας περιμένει;
Φτώχεια, ανεργία, πτώση βιοτικού επιπέδου, εξανδραποδισμός των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου.
Αντικειμενικός στόχος του όλου θορύβου σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η επαναφορά της αποικιοκρατίας που ίσχυε πριν από τον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο με νέα μορφή.
Αυτά που χάθηκαν για τις πρώην μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την παγιοποίηση του διπολισμού, σήμερα που ο διπολισμός ενταφιάστηκε αναζητούν νέους τρόπους και νέες διαδικασίες επανάκτησης των απολεσθέντων.
Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα του Δημόσιου χρέους της χώρας μας είναι νάρκη για το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό σύστημα, μόνο «ΗΛΙΘΙΟΣ» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οι γραμμές δεν περιγράφουν την πραγματικότητα αυτά που είναι κάτω από τις γραμμές καθορίζουν τις εξελίξεις.

2. Κύριε Παρασκευά πριν από λίγες ημέρες είχατε δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τίτλο «Πατέρα μ' ακούς» όπου εκεί περίπου... ισοπεδώνατε τον πρωθυπουργό... Λέγατε και τι δεν λέγατε... Διαβάζοντας το καταλαβαίνεις ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεπουλά τα πάντα παριστάνοντας το καλό παιδί των ευρωπαίων και λοιπών αφεντικών...

Σαφώς και ΝΑΙ.
Επειδή δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψω ότι ο κ. Πρωθυπουργός είναι «αδαής» ή «μειωμένων νοητικά δυνατοτήτων», αποδέχομαι ότι συμφωνεί πολιτικά και οικονομικά με τις στοχεύσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ώρες, ώρες οι υπεύθυνοι κυβερνήτες μας, μου θυμίζουν τους ζητιάνους των φαναριών που ζητάνε ένα ή δύο ευρώ για το φαγητό της ημέρας.
Θα πάρουμε τη δόση και ύστερα τι θα συμβεί;
Νομοτελειακά είναι δεδομένο ότι το Σεπτέμβριο θα ψαχνόμαστε τι άλλους φόρους θα βάλουμε και τι άλλο θα ξεπουλήσουμε.
Όταν τα «νούμερα» δεν βγαίνουν, δεν φταίνε τα νούμερα αλλά οι συντάκτες των λογαριασμών.

3. Η απορία μου βέβαια είναι πως μετά από αυτό κείμενο παραμένετε στο ΠΑΣΟΚ...

Η απορία σας θα έπρεπε να είναι αντίστροφη.
Για πόσο καιρό κάποιοι για λόγους ευνόητους ή ακατάληπτους και ανεξιχνίαστους θα σφετερίζονται τις πολιτικές παρακαταθήκες του ΠΑ.ΣΟ.Κ και τις ιστορικές μνήμες του Λαού.
«Τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά», αυτός ο κομματικός σχηματισμός όπως λειτουργεί και με ότι εξυπηρετεί δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τα επαναλαμβανόμενα έωλα εκβιαστικά διλήμματα γίνονται ταφόπετρα για τους χρήστες τους.
Σέβομαι την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ σέβομαι τους φίλους και συντρόφους που μαζί τους έζησα όμορφα και άσχημα χρόνια, σέβομαι τον εαυτό μου και τα χρόνια της παρουσίας και λειτουργίας μου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και όλα αυτά δεν τα χαρίζω σε κανένα.
Αν θέλουν να με διαγράψουν από το έκτρωμα που έχουν δημιουργήσει ας το κάνουν, εγώ θα παραμείνω ΠΑ.ΣΟ.Κ δίπλα και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των μαζών και φίλων ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ που διατηρούν και τις ιστορικές τους μνήμες και την πολιτική τους αξιοπρέπεια.
«Που να ‘σουν νιότη να ‘ξερες, πως θα γινόσουν άλλη».

4. Αλήθεια υπάρχει πια ΠΑ.ΣΟ.Κ; ή καλύτερα θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον;

ΠΑ.ΣΟ.Κ υπάρχει και θα υπάρχει.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι ο κομματικός σχηματισμός, δεν είναι τα γραφεία, δεν είναι οι σφραγίδες, δεν είναι η κομματική οσφυοκαμπτική κρατικοδίαιτη νομεγκλατούρα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι οι αρχές του, οι ιδέες του, οι πολιτικές παρακαταθήκες, οι ιστορικές μνήμες είναι ο κόσμος του που πάλεψε και πίστεψε ότι η πολιτική ασκείται κατ΄ εντολή του Λαού και για το Λαό.

5. Βλέπουμε αρκετά ιστορικά στελέχη να φεύγουν το ένα μετά το άλλο...
Η Αριστερή Πρωτοβουλία τι θα κάνει; Θα παραμείνει εντός εκτός και επί τα αυτά;

Η Αριστερή Πρωτοβουλία ίσως αυτή την περίοδο είναι η μόνη στοιχειωδώς συντεταγμένη ομάδα στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και εκφράζει με τις θέσεις της, τη μεγάλη σιωπηλή και αποξενωμένη πλειοψηφία των μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Επειδή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις και προτάσεις διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση, η μόνη μας ελπίδα είναι η εσωτερική αφύπνιση, εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ, πολιτική, πολιτιστική επανάσταση και αυτό ζητά και σε αυτό επιμένει η Αριστερή Πρωτοβουλία.
Πραγματικό επαναστατικό συνέδριο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και μεθοδεύσεις για την ανάδειξη του κυρίαρχου αιτήματος που δεν είναι άλλο από τον προσδιορισμό του «ανήκειν πολιτικά-πολιτισμικά».

6. Η χώρα έχει πολιτικό κενό όσο και αν προσπαθούν τα υπάρχοντα κόμματα να το κρύψουν. Βλέπετε  κάτι νέο να προκύπτει; Τους αγανακτισμένους πως τους κρίνετε;

Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα αμέσως μετά την εμφάνιση του κινήματος των αγανακτισμένων.
«Το θυμικό διεγείρει, δεν αναλύει, δεν συνθέτει, δε δίνει προοπτική, δε δίνει λύσεις».
Δικαιολογώ απόλυτα τις αντιδράσεις, δικαιολογώ την αγανάκτηση, τον πόνο, τη θλίψη, την απογοήτευση.
Δυστυχώς η εξέλιξη τέτοιου είδους φαινομένων σε χώρες με καταπιεστικά πολιτικά συστήματα ή σε χώρες οικονομικά υπόδουλες, είναι δεδομένη.
Εντέχνως προγραμματισμένη προβοκάτσια, άλλοθι για την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, αποδυνάμωση του κινήματος και επιστροφή στον καναπέ (Βλέπε Αίγυπτο).
Η ανάδειξη νέων Λαϊκών Ηγεσιών μπορεί να προκύψει μόνο αν οι εξελίξεις οδηγηθούν στο σημείο μηδέν και οι υφιστάμενες οδοί επιστροφής κλείσουν ανεπίστρεπτα.



7. Τοπικά τη πολιτική ηγεσία πως την βλέπετε αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Ανταποκρίνεται;

Θα ήθελα να τηρήσω τη  ρήση των Γραφών «και η κρίσην η εμή δικαία εστί».
Κρίνοντας συμβατικά δεν ασκώ κριτική κρίνοντας «εν τοις πράγμασι» δεν κρίνεις «εν κενώ αέρος».
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα.
Ο τόπος μπορεί να έχει μια άλλη πορεία, εννοώ η Ρόδος τα Δωδεκάνησα.
Η οικονομία της περιοχής μας είναι εξωστρεφής, αυτή η εξωστρέφεια αμβλύνει σε ένα βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής.
Αν μπορούν και αν θέλουν ας πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα.
Λύσεις υπάρχουν, η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έχουν δύο προαπαιτούμενα «μυαλό» και «θέληση».
ΙΔΟΥ η ΡΟΔΟΣ …………….

8. Βλέπετε εκλογές; Είναι λύση; Η μήπως είναι λύση το δημοψήφισμα που ετοιμάζει ο Παπανδρέου;

Πιθανός χρόνος εκλογών ο Σεπτέμβρης - Οκτώβρης και ύστερα τι;
Τη λύση στο αδιέξοδο το οποίο έχουν βρεθεί όλες οι χώρες, εκτός του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., δεν τη δίνουν ούτε κυβερνήσεις σωτηρίας ούτε οι εκλογές.
Η λύση θα δοθεί (αν και πιστεύω ότι οι καλά κρατούντες δεν θέλουν λύση αλλά υποταγή και ολοκλήρωση των σχεδίων τους) με την αλλαγή οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονη αλλαγή νοοτροπίας των κυβερνώντων.
Οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε «επαίτες» αλλά μέλος μιας ένωσης κρατών.
Οι Διθύραμβοι όλων των ιθυνόντων της Ε.Ε. μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα έπρεπε να τους βάλουν σε σκέψεις και να προχωρήσουν σε μια δεύτερη ανάγνωση της πολιτικής που έχουν υιοθετήσει.
Η προσπάθεια αλλαγής γηπέδου όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δε σου βγαίνουν δεν οδηγεί πουθενά όταν ήδη έχεις χάσει την μπάλα.
Χωρίς μπάλα αγώνας δε γίνεται.
Τα δημοψηφίσματα είναι καλά και εθίζουν τους πολίτες στη συμμετοχή και την ευθύνη όταν διενεργούνται υπό ομαλές συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας.

9. Στους πολίτες που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει τι θα θέλατε να πείτε;

Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πεπεισμένος ότι η πορεία είναι προδιαγραμμένη.
Η τελική κατάληξη θα είναι:
-   Πτώση βιοτικού επιπέδου των πολιτών,
-   Μισθοί εξομοιωμένοι με τους μισθούς των Βαλκανικών χωρών που ανήκουν στην Κοινότητα και των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ,
-   «Ταϊβανοποίηση» των εργασιακών σχέσεων,
-   Επιβολή νέας μορφής αποικιοκρατίας με την διαδικασία ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας,
-   Καθιέρωση νέου συστήματος ελέγχου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και νέων μορφών ροής συσσώρευσης πλούτου.
Η μόνη διέξοδος για τους πολίτες είναι η κατανόηση του τι πρόκειται να συμβεί και η υιοθέτηση της συνεπούς «παθητικής αντίστασης» και άρνηση συμμετοχής υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: