Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ένωσαν την οργή τους στην ταπεινωμένη Ελλάδα

Με τις εικόνες από τα τελευταία δραματικά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας να "ταξιδεύουν" σε όλο τον κόσμο, άρθρο της Guardian θέτει το ερώτημα εάν έχει έρθει το τέλος της κοιτίδας της δημοκρατίας, μιας Ελλάδας που περιγράφει ως ταπεινωμένη και φλεγόμενη.
Στα μάτια της Helena Smith, τα βίαια επεισόδια, οι λεηλασίες και το χάος που περιβάλλει τη χώρα αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής έρχεται να επισημάνει πως τέσσερις δεκαετίες μετά τη χούντα στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αδύνατο να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες στην κοιτίδα της δημοκρατίας.
Αυτό που στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που επιθυμούν να διαδηλώσουν ειρηνικά μπροστά από τη Βουλή είναι αυτή τη φορά τα δακρυγόνα που για μία ακόμα φορά "έπνιξαν" τους διαδηλωτές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, επισημαίνει πως το χάος που ακολούθησε με κτίρια να παραδίνονται στις φλόγες συνέβαλε στο να εξασφαλιστεί η διάλυση της συγκέντρωσης τη στιγμή που στο Κοινοβούλιο λάμβανε χώρα ψηφοφορία για βαθιά αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί το νέο πακέτο διάσωσης.
Το επόμενο πρωί οι Αθηναίοι βρέθηκαν αντιμέτωπη με μία πόλη που έμοιαζε βομβαρδισμένο τοπίο. "Δεν είναι οι πολιτικοί που υποφέρουν, είναι οι πολίτες. Αυτά τα μέτρα δεν σκοτώνουν μόνο τη δημιουργική σου φλόγα, σε κάνουν απελπισμένο", σχολίασε φοιτήτρια ενώ πίσω της βρισκόταν ένα απανθρακωμένο κτίριο που κάποτε ήταν τράπεζα.
Με το δράμα χρέους να εντείνεται στην Ευρώπη, επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και στα πρόθυρα ακυβερνησίας, τη στιγμή που τα θεσμικά όργανα υπολειτουργούν και οι πολίτες συνθλίβονται από το νέο κύμα περικοπών.
Βιώνοντας επί τρία χρόνια τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, το φάντασμα των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας δεν τρόμαξε τους Έλληνες. "Ένωσε την οργή τους". Η Helena Smith βασίζει το επιχείρημα αυτό στο ετερόκλητο πλήθος που βρέθηκε στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσει κατά του νέου Μνημονίου.
"Θυμάμαι ως αγόρι πώς ήταν κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού και του μεγάλου παγετού τον χειμώνα του 1941. Έχουμε έναν διαφορετικό πόλεμο τώρα, αλλά τον ίδιο εχθρό, τους Γερμανούς", ανέφερε πρώην ναυτικός.
Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες νιώθουν πως βρίσκονται σε πόλεμο, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, να επισημαίνει πως είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδηθεί τη στιγμή που απομένουν πέντε μόνο εβδομάδες προτού κριθεί η τύχη της χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο δαίμονες. Από τη μία πλευρά η χρεοκοπία και από την άλλη πλευρά τα νέα επώδυνα μέτρα. Ακόμα όμως και αν έγινε το βήμα για την υιοθέτηση του δεύτερου Μνημονίου, οι κοινωνικές αναταραχές που τρομάζουν τους Ευρωπαίους και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα καθιστούν εκ νέου αβέβαιο το μέλλον για τους Έλληνες...
news247. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: