Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ που απέμεινε

Οι τελευταίες δηλώσεις διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν το πρόβλημα στρατηγικής που έχει (και θα συνεχίσει να έχει). Με κύρια επιλογή του τη διετία των μνημονίων και αναγκασμένο να υπερασπίζεται αυτές τις πολιτικές, το ΠΑΣΟΚ έχει κόψει τις γέφυρες με τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς και με μεγάλο τμήμα των κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες είχε παραδοσιακά τις αναφορές του.
Ο Β.Βενιζέλος θεωρεί μεγάλη προσωπική επιτυχία του τη νέα συμφωνία και λογικά θα την υπερασπίζεται με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία. Εγκλωβίζεται λοιπόν σε αυτή την στρατηγική που δεν συμβαδίζει με οποιαδήποτε προσπάθεια ανοίγματος στις "αντιμνημονιακές" δυνάμεις, είτε προέρχονται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είτε βρίσκονται στο χώρο των ανένταχτων ή της ευρύτερης Αριστεράς.
Ακούγεται συνεπώς πιο "λογική" η πρόταση για μετεκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ, από άλλες φωνές που επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη ..
λογική συνεργασιών στα πλαίσια της "κεντροαριστεράς".
Ακόμα και στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ θα αναπτυχθούν διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη πορεία και την πολιτική του. Πολλά ασφαλώς θα εξαρτηθούν από την εκλογική του επίδοση και τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη χώρα μετά τις εκλογές.
Όπως φαίνεται, η εκλογή της νέας ηγεσίας ανοίγει και δεν κλείνει την περίοδο των ανακατατάξεων. Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι ο Β. Βενιζέλος θα ψηφιστεί ως ένας μεταβατικός, εν τοις πράγμασι, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερες δυσκολίες να διατηρήσει το κόμμα σε ενιαία γραμμή και συγκροτημένη παρουσία.
peripasok

Δεν υπάρχουν σχόλια: