Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – «ΚΟΡΑΚΙΑ»!

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Την Παρασκευή (24/2) κατετέθη στον απαράδεκτο Εφαρμοστικό Νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας (ν)τροπολογία – εξπρές (που στην ουσία αποτελεί ένα ολόκληρο πολυνομοσχέδιο), το οποίο έχει ως πυρήνα την παράδοση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πιο τυφλά ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτή η (ν)τροπολογία, που πρόκειται να συζητηθεί άρον – άρον την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παραβιάζει, με τις διαδικασίες που επελέγησαν, πλήρως τον Κανονισμό της Βουλής και κάθε έννοια Συνταγματικής τάξης!
Συγκεκριμένα, με την (ν)τροπολογία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παραδίδεται στην ουσία πλήρως στα ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα συνάπτουν συμβάσεις με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με τον τρόπο αυτό, οι ηλικιωμένοι/ες παραδίδονται στην πιο ανελέητη κερδοσκοπία και εκμετάλλευση, αφού τέτοιου είδους εταιρείες μπορεί να συγκροτούνται «στο σωρό» και να λειτουργούν με εργασιακές σχέσεις «δουλεμπορίου».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το κρίσιμης κοινωνικής σημασίας πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αντί να αναβαθμιστεί και να ανασυγκροτηθεί, ως στρατηγική δημόσια και δημοτική υπηρεσία, στην ουσία εξατμίζεται και αποδιαρθρώνεται, εγκαταλελειμμένο στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Κι αυτό διότι οι «άσχετες» και «χωρίς προϋποθέσεις» ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες θα τις κοστολογούν μάλλον ακριβότερα, ενώ θα προσπαθούν να αντλούν κέρδη, βγάζοντας «και από τη μύγα ξύγκι», σε βάρος των ηλικιωμένων, τους οποίους θα τυλίγουν σε μια «κόλλα χαρτί».

Είναι προφανές ότι με αυτές τις αναθέσεις, τέσσερις χιλιάδες, περίπου, εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις οικογένειες τους, αφού ξεζουμίστηκαν μέχρι και 10 χρόνια από το Πρόγραμμα, τώρα θα πεταχτούν, χωρίς έλεος, στο δρόμο, προσδοκώντας, ματαίως, μήπως τους πάρει «δουλοπάροικους» κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Εξίσου προφανές είναι ότι το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», όπως προτείνεται να μετονομαστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όχι μόνο οδεύει σε πλήρη υποβάθμιση, αλλά και περίπου σε εξαφάνιση!

Την ίδια ώρα, το νέο Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, όπως προβλέπει η (ν)τροπολογία, με ένα νέο χαράτσι που θα πληρώνουν από το Σεπτέμβρη όλοι οι ασφαλισμένοι και το ύψος του οποίου θα καθορίζει ο εκάστοτε Υπουργός!

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για μια νέα καταλήστευση των εργαζόμενων, στο όνομα της βοήθειας των ηλικιωμένων συνταξιούχων που έχουν ανάγκη!

Πως, πόσοι και ποιοι θα βοηθούνται από το Πρόγραμμα, πάλι θα το καθορίζει, μονομερώς και αυθαίρετα, με αποφάσεις του ο εκάστοτε Υπουργός!

Στο μεταξύ και μέχρι τη συγκέντρωση πόρων από το χαράτσι στους ασφαλισμένους, το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται, κατά απαράδεκτο τρόπο, από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ, που κατά τα άλλα οφείλει να στηρίζει τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τέτοιο έκτρωμα εμπορευματοποίησης, διάλυσης και ληστρικής αξιοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, σαν αυτή την (ν)τροπολογία, προφανώς δεν έχει ξαναγίνει!
Η άμεση απόσυρση της είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει!
Ένας μεγάλος ενωτικός αγώνας πρέπει να ξεκινήσει!

1 σχόλιο:

CBURANA είπε...

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ? ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥΣ.ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!!!!!ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!!!!!!!