Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επίτροπο για την Ελλάδα ζητά και ο Γιούνκερ

« Παρακαλούμε θερμά τον κ. Γιούνκερ να μας ενημερώσει πότε πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στο Λουξεμβούργο, ώστε και εμείς με τη σειρά μας, να του δώσουμε οδηγίες για το ποιους ακριβώς πρέπει να ψηφίσει »....
Υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την ανασυγκρότηση της οικονομικής δομής της Ελλάδας, τάσσεται σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Διευκρινίζει πάντως πως δεν επιθυμεί τον έλεγχο του προϋπολογισμού, όπως είχε προταθεί πρόσφατα από τη Γερμανία.
«Πραγματικά θα ήθελα να υπήρχε ένας Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομικής δομής», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί αύριο, Τετάρτη.
Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι οικονομικές δομές της χώρας «δεν είναι συγκρίσιμες σε τίποτε με τις δικές μας», σημείωσε ο Γιούνκερ.
Η ελληνική κυβέρνηση «μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει» να προσαρμόσει την οικονομική δομή της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμμετάσχουμε οι ίδιοι στην εφαρμογή (των αλλαγών)».

Ο Γιούνκερ διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί έναν επίτροπο που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως είχε προταθεί τον Ιανουάριο από κάποιες χώρες της ευρωζώνης. «Όχι έναν επίτροπο αρμόδιο για την περιστολή των δαπανών στον προϋπολογισμό, όπως έχει ήδη προταθεί, αλλά έναν επίτροπο επιφορτισμένο με την ανασυγκρότηση», σημείωσε.
«Προς κ. Γιούνκερ, εκλογές στο Λουξεμβούργο πότε έχετε;»
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurorgoup, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή» και «ανεπίτρεπτη» παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, δεν είναι αποικία», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ακόμη ότι όταν δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα και να αποφασίσει για το μέλλον του «δεν θα αναγνωρίσει αποφάσεις οι οποίες είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές, αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν υπό καθεστώς εκβιασμού από μια βουλή που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση».

Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν πρόκειται τα πακέτα αυτά να εγκριθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις», διότι «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να συνεχίζουν να είναι στη διακυβέρνηση του τόπου, καταστρέφοντας ολόκληρη την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επιπλέον ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οδηγούν σε μια «μεγάλη κοινωνική καταστροφή» με αποτέλεσμα να διακυβεύεται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη της ενωμένης Ευρώπης. «Η παρουσία μας εδώ είναι για να συντονίσουμε τον κοινό αγώνα των δυνάμεων της αριστεράς απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε διάλυση», τόνισε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο κίνημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», που όπως ανέφερε, σηματοδοτεί «τη συνειδητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών ότι ο πόλεμος που βιώνουμε δεν είναι ανάμεσα σε έθνη και λαούς, αλλά είναι ένας πόλεμος ταξικός και κοινωνικός».

Οι χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ προκάλεσαν και την αντίδραση του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, με τον εκπρόσωπό του Σωτήρη Στανωτά να σχολιάζει: «Παρακαλούμε θερμά τον κ. Γιούνκερ να μας ενημερώσει πότε πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στο Λουξεμβούργο, ώστε και εμείς με τη σειρά μας, να του δώσουμε οδηγίες για το ποιους ακριβώς πρέπει να ψηφίσει».
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: