Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Κοτζιάς: Τολμηρές πολιτικές κόντρα στην κρίση

Για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, για την πολιτική που υπάρχει και συνεχίζει με χειρότερο τρόπο, η οποία δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, αλλά στην ύφεση, για την ανάπτυξη της ανισότητας και της αδικίας καθώς και για την υποβάθμιση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι, μίλησε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.
Με το βιβλίο που φέρει το τίτλο «Η πολιτική σωτηρίας ενάντια στην Τρόικα», ο κ. Κοτζιάς, στο μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στο δυσλειτουργικό πρόβλημα που υπάρχει, ως κοινωνία, στην μη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο, το χαρακτηρίζει ως φεουδαρχικό με τάσεις αυταρχισμού.
«Η κύρια θέση του βιβλίου, είναι ότι η οικονομική κρίση, για να ξεπεραστεί χρειάζεται και τολμηρές πολιτικές», υπογράμμισε ο συγγραφέας, ενώ συνέχισε προσθέτοντας:   «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, είναι ότι έχει μπλοκάρει η ίδια η πολιτική, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, που δεν είναι σε θέση να σκεφτεί εναλλακτικούς δρόμους, έχει παγιδεύσει τη σκέψη σε μονόδρομους, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και επέδειξε ένα νέο ραγιαδισμό».

O κ. Κοτζιάς ως μία αιτία της κρίσης, χαρακτηρίζει την κοινωνική ανισότητα, δηλαδή, την άνιση κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος, «κάτι που δυστυχώς συνεχίζει να κυριαρχεί και σήμερα».
«Το πρόβλημα σε ένα κλάσμα δεν είναι μόνο ο αριθμητής, είναι και ο παρανομαστής», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ συνέχισε εξηγώντας «το κλάσμα είναι ο αριθμός του απόλυτου χρέους, προς τον αριθμό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, με την πολική της τρόικας, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, συρρικνώνεται ο παρανομαστής, άρα αυξάνεται το ποσοστό του χρέους. Η κυβέρνηση είναι αποπροσανατολισμένη στον αριθμητή, λαμβάνει μέτρα ύφεσης και έχει ξεχάσει τον απλό παρανομαστή».
Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για την πολιτική, για την σχεδιασμένη στρατηγική που χρειάζεται η Ελλάδα του 21ου αιώνα καθώς και προτάσεις για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, οικονομικά και κοινωνικά.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο κ. Δ. Γελαλής, ενώ συντονιστής ήταν ο διευθυντής της Θεσσαλίας Τηλεόρασης κ. Γ. Κολλάτος.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας, τον εκδοτικό οίκο «Λιβάνι» και το βιβλιοπωλείο «Γνώση».
larissanet

Δεν υπάρχουν σχόλια: