Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ έχει πολλά ΠΑΣΟΚ

Β.Π. ΠΟΛΛΑ ΠΑΣΟΚ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ..
ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΕ!!
Νέο κόμμα φαίνεται ότι ανακοινώνουν σύντομα Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης ενώ κυοφορούνται και άλλες πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν την έναρξη της προδιαγεγραμμένης διαδικασίας κατακερματισμού των κομμάτων της Μεταπολίτευσης.
Πριν την επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας τουλάχιστον ενός νέου κεντροαριστερού σχηματισμού βρίσκονται οι διαγραφέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ, με πρωταγωνιστές την Λούκα Κατσέλη και τον Χ. Καστανίδη, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρωτοβουλία μιας άλλης ομάδας διαγραφέντων, μεταξύ των οποίων ο Ι. Αμοιρίδης, οι οποίοι διερευνούν δυνατότητες συνεργασιών και δεν συντάσσονται ούτε με τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο ούτε με το δίδυμο Κατσέλη - Καστανίδη.
Οι κινήσεις αυτές των πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ ταυτόχρονα με την κίνηση που έχει ήδη εκδηλωθεί στον χώρο της ΝΔ από τον Π. Καμμένο, ορίζουν την αρχή του τέλους  των κομμάτων της Μεταπολίτευσης.
Έτοιμη η πρόταση της Λούκα Κατσέλη

Οι κινήσεις του διδύμου Κατσέλη - Καστανίδη και οι απόπειρες συνεννόησης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν συνεχείς. Μέχρι στιγμής η Λ. Κατσέλη είναι εκείνη που έχει επιλέξει να δημοσιοποιεί σταθερά τη διαφωνία της με τις επιλογές του μνημονίου 2 και αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής της.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχει καταστήσει σαφές ότι κινείται οριστικά πλέον εκτός ΠαΣοΚ και έχει φροντίσει να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από την επίδοξη ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους.
«Αυτή τη στιγμή είμαι ανεξάρτητη βουλευτής δεν βλέπω ότι υπάρχει δυνατότητα επανόδου στο ΠΑΣΟΚ» είπε σήμερα το πρωί στην ΝΕΤ η κ. Κατσέλη για το ενδεχόμενο επιστροφής της στο ΠΑΣΟΚ και απέκλεισε οποιαδήποτε κάθοδο στις επόμενες εκλογές με άλλο κόμμα.  «Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά» τόνισε η κ. Κατσέλη και σημείωσε «το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πια αυτές τις θέσεις για τις οποίες έχω αγωνιστεί όλη μου τη ζωή»
Στο πλαίσιο αυτό η Λ. Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης αναμένεται να βρεθούν απέναντι στο «νέο ΠαΣοΚ» σε θέματα όχι μόνο οικονομικής πολιτικής αλλά και στρατηγικών επιλογών, όπως για παράδειγμα η διάθεση μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, την οποία δημοσιοποίησε προ ημερών ο Α. Λοβέρδος.
Παράλληλα ο Χ. Καστανίδης κινείται προς την κατεύθυνση συντονισμού όσο το δυνατόν περισσότερων από τους 22 διαγραφέντες και από τους εννέα που έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές ενώ την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι στόχος είναι μια πρωτοβουλία με πολιτικό περιεχόμενο και όχι απλώς μια αντίδραση στο επίσημο ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο σχηματισμό στον χώρο της Κεντροαριστεράς και για τις πρωτοβουλίες που θα τον περιβάλλουν θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών και πιθανώς σε χρόνο παράλληλο με τις εξελίξεις στο θέμα ηγεσίας του ΠαΣοΚ.
Με βάση αυτά, το πιθανότερο ενδεχόμενο μέχρι στιγμής είναι ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανακοίνωση της δημιουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου οι μισοί από τους ήδη ή τους εν δυνάμει διαγραφέντες.
Συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ
Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες, πολλές είναι οι ενδείξεις κυοφορίας μιας επιπλέον «πασοκογενούς» κίνησης. Περίπου πέντε βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Ι. Αμοιρίδης, μιλούν ήδη για τις δυνατότητες δημιουργίας μιας κίνησης η οποία θα έχει αυξημένη αυτονομία και πιθανότατα θα επιδιώξει τη συνεργασία με την πλευρά του Φ. Κουβέλη.
Στη βάση αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ σύντομα θα κλείσει τις πόρτες προς τους «αστέγους» του ΠαΣοΚ και θα προτιμήσει προγραμματική συμφωνία ή ακόμη και εκλογική συνεργασία με ένα ανεξάρτητο σχήμα, το οποίο θα έχει δικές του θέσεις και προτάσεις.
Κι η προεδρία στο ΠΑΣΟΚ
Και ενώ η ημερομηνία για την εκλογή του φέρεται να παραμένει προς το παρόν η 18η Μαρτίου, όλα δείχνουν πως η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος θα πάρει μικρή αναβολή για τις 9-10 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν επισήμως οι υποψηφιότητες.
Το «απόλυτο φαβορί» θεωρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το πιθανότερο προς το παρόν σενάριο είναι να διεκδικήσει την προεδρία και ο Χρήστος Παπουτσής. Αντίθετα, ο κατά δήλωσή του υποψήφιος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να φλερτάρει με την απόσυρση της υποψηφιότητάς του υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο τελευταίος εξακολουθεί ακόμα και τώρα να προτιμά την εκλογή από άλλο σώμα και όχι από τη βάση, εφόσον είναι ο μόνος υποψήφιος, συλλέγει πάντως διά των συνεργατών του τις απαραίτητες υπογραφές μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, για το «τυπικό» του θέματος.
Την ίδια ώρα, ρίχνει το βάρος του στην ιδεολογικοπολιτική του πλατφόρμα για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, την οποία και ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Συνεχίζει δε τις επαφές του με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητάς του φέρεται να συμπίπτει χρονικά με την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, που δεν θα υποβληθεί πάντως αν δεν ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Υπέρ των περισσότερων από μία υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εκλογή προέδρου από τη βάση με κάλπη, τάχθηκε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος, παραδεχόμενος ότι αιφνιδιάστηκε όταν έμαθε την σύμπραξη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Περίμενε άλλωστε, όπως είπε, υποψήφιο και από την πάλαι ποτέ «τρόικα» Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου-Ραγκούση, ενώ προέβλεψε ότι κανένα πρόσωπο μόνο του δεν πρόκειται να σώσει την κατάσταση, εφόσον δεν γίνουν δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, κάτι που ζητούν -όπως παρατήρησε- και οι πολίτες.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: