Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

«Η ΓΑΖΑ ΕΙΝΑΙ… Μαθήματα επιβίωσης»

Μετά την παράσταση «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie», η ομάδα Familia και η
Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζουν την παράσταση

«Η ΓΑΖΑ ΕΙΝΑΙ…Μαθήματα επιβίωσης».
Μια παραγωγή της ομάδας Νάμα που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Επί Κολωνώ» με μεγάλη επιτυχία τους προηγούμενους μήνες και μεταφέρεται τώρα στο θέατρο «Κνωσός».
Kάθε Σάββατο στις 18:00. Για 6 μόνο παραστάσεις από 3 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2012
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία.

Μερικά λόγια για το έργο:

Σε πρώτο επαγγελματικό ανέβασμα, μια παράσταση βασισμένη στους μονολόγους παιδιών 13 έως 17 ετών που έζησαν τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα, από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Μονόλογοι που απασχόλησαν καθηγητές και μαθητές σε πάνω από 40 χώρες και που στις 29 Νοεμβρίου 2010 παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από μαθητές όλων αυτών των χωρών, με σκοπό να δουν όσοι ορίζουν τις τύχες των λαών τι συμβαίνει στις ψυχές των παιδιών, όταν καταπατώνται όλα τα άρθρα των συνθηκών που αυτοί οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Η παράσταση περιέχει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την ιστορία της πολύπαθης Γάζας.
Μέσα σ’ ένα κλίμα οδύνης, οργής και ανησυχίας για τα δεινά που περιμένουν και τον Έλληνα πολίτη, πιστεύοντας ότι το θέατρο δεν είναι μόνο ένα όπλο συνειδητοποίησης και αντίστασης, αλλά και τρόπος για να ερευνήσει κανείς την αλήθεια, επιλέξαμε να ακούσουμε τις φωνές παιδιών που κάνουν θέατρο σε μία πολιορκημένη πόλη. Γιατί υπήρξαμε και εμείς κάποτε παιδιά και κάναμε θέατρο κάθε Μάρτιο, με θέμα την πολιορκία του δικού μας Μεσολογγίου. Πώς μπορούμε τώρα που κάτι τέτοιο γίνεται δίπλα μας να κάνουμε ότι δε συμβαίνει; Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους ανθρώπους που υποφέρουν, όταν οι ίδιοι δεν είμαστε ικανοί ούτε να οργιστούμε αρκετά γι’ αυτό που τους συμβαίνει;
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη και ακτιβιστή Juliano Mer-Khamis που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2011 στην παλαιστινιακή πόλη Jenin. Ο Juliano Mer-Khamis ίδρυσε στην Jenin το Freedom Theater, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Ashtar Theater της Παλαιστίνης. 


Ακολουθεί ΔΤ για τη Στήλη Θεαμάτων και οι κριτικές της παράστασης. .

 «Η ΓΑΖΑ ΕΙΝΑΙ… Μαθήματα επιβίωσης»

Μετά την επιτυχημένη πορεία στο θέατρο Επί Κολωνώ, η παράσταση μεταφέρεται στο θέατρο Κνωσός για έξι παραστάσεις, κάθε Σάββατο στις 18:00, αλλά και για πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Μια παράσταση βασισμένη στους μονολόγους παιδιών 13 έως 17 ετών που έζησαν τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση:  Ειρήνη Αμπουμόγλι, Αριστέα Βαβουγιού, Αντωνία Βασιλειάδου, Σίσυ Γρηγοριάδου, Τζένη Καραβίτη, Μαρία Καραμούτσιου, Μάρθα Κατσαρίδου, Ευάγγελος Μανιτάκης, Ευαγγελίου Μήτρου, Δάφνη Μουστακλίδου, Ιωάννα Τότσιου, Μαρία Τσιώνα.
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Σκηνικά: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Κοστούμια: Έφη Μουτσιανά
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Λανάρα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Video/Μουσική επιμέλεια: Μάτα Καστρησίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τζάνη
Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος

Παίζουν: Μάρω Αγρίτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Δανάη Παπουτσή, Δήμητρα Σύρου 
Ημέρα κ ώρα παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 18:00
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
Τελευταία παράσταση: Σάββατο 7 Απριλίου 2012
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 €
Πού: Θέατρο Κνωσός, Πατησίων 195 & Κνωσού 11

Πληροφορίες σχετικά με τις πρωινές παραστάσεις για σχολεία:
Τηλέφωνα επικοινωνίας για προγραμματισμό πρωινών παραστάσεων: 6947 046 628, 6932 610 903
Email: familiatheater@gmail.com
Τιμή εισιτηρίου για τις πρωινές παραστάσεις: 6 € ανά μαθητή


ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Μια παράσταςη που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Είναι από τις στιγμές που τα λόγια των παιδιών διδάσκουν. Που οι  απλές φράσεις λένε με δύναμη και αποφασιστικότητα αυτά που η πολιτική και η διπλωματία διστάζουν να ξεστομίσουν. Που γεννιέται η ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί... Οι εκθέσεις των παιδιών από τη Γάζα ουρλιάζουν για ελευθερία και δικαιοσύνη. Για Ειρήνη. Για τη Γάζα.[….] Γνώμη μου είναι ότι την παράσταση πρέπει να την δουν οι μαθητές  κάθε σχολείου –και όχι μόνο. Για να μάθουν τι γίνεται λίγα μίλια μακριά, στη Μεσόγειο, για να νιώσουν ότι αφού τα παιδιά της Γάζας συνεχίζουν να αγωνίζονται, μπορούν κι αυτά, εδώ, παντού... Και γιατί «οφείλουμε να αναπληρώσουμε το κενό που έχει αφήσει η κυβερνητική πολιτική. Χρειαζόμαστε να διαμορφώσουμε πολιτική των λαών.»
Μαρία Ψαρά – reportaging.blogspot
«Το εκπληκτικό υλικό αυτής της παράστασης μου έδωσε δύναμη. Μου έδειξε δρόμους. Έβαλε χρώμα στη ζωή μου. Μου χάρισε ήχους αισιοδοξίας. Οδήγησε τα βήματά μου ακόμη και σε ένα ταγκό. Αυτά τα παιδιά με τα κείμενά τους μου έδειξαν ότι για όλα υπάρχει λύση. Τα εμπόδια μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Όσο κι αν αυτά ακούγονται ρομαντικά και εκτός πραγματικότητας, εντούτοις δεν είναι. Με θέληση και σωστές επιλογές όλα μπορούν να διορθωθούν. Αυτά τα παιδιά από τη Γάζα μάς προσφέρουν με την εμπειρία τους μαθήματα επιβίωσης...»
Παναγιώτης Μήλας – Ναυτεμπορική
«Μερικοί από τους πιο αξιόλογους νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες ενώνονται σα γροθιά και υψώνουν την ελεύθερη φωνή τους, για να πουν μαζί με τα παιδιά της Παλαιστίνης: Stop the war. Stop the siege. Stop the occupation. Πιστεύω πως κανένας ελεύθερα σκεπτόμενος θεατής, ειδικά σήμερα, δεν πρέπει να παραλείψει από το πρόγραμμά του αυτή την παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες του πολιτισμού μας.»
Ειρήνη Αϊβαλιώτου – Catisart.gr
«Η συγκεκριμένη παράσταση σίγουρα αφυπνίζει και σίγουρα όχι για όσο κρατάει η βραδιά. Γεμάτη έντονες στιγμές φόρτισης να εναλλάσσονται  με χιούμορ, ηρεμεί και φουντώνει όπως η φωτιά ή όπως η θάλασσα. Άλλωστε για κάποιους, πέρα από αυτά που γνωρίζουμε, η Γάζα είναι θάλασσα...»
Μαρία Μανωλελή- duendemagazine.gr
«Είμαι σίγουρος ότι το θέατρο αυτό, σε συνδυασμό με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί, μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές των ελληνικών σχολείων, που διαπιστώνουν και βιώνουν την βαθιά κρίση και την έκρυθμη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας που όλος ο κόσμος βλέπει πια, να ελπίσουν σε κάτι καλύτερο αλλά και να δώσουν τις μάχες τους γι’ αυτό, με οδηγό το θέατρο... Γιατί όχι μόνο η θάλασσα, κοινό σημείο αναφοράς δικό μας και των κατοίκων της Γάζας, αλλά και το θέατρο μας βοηθάει να ονειρευόμαστε.»
Σπύρος Πετρίτης, θεατρολόγος - spetrit.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: