Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Υπερψηφίστηκε το PSI

Β.Π. ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! Μετά από μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης. Επικριτικός υπήρξε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουπλής.
Προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ψέγει όσους δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Νωρίτερα, την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή εξέφρασαν τα κόμματα της αριστεράς, δια των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ και ο ΛΑΟΣ δια του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

Ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε  όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.
"Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλυτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν", ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.
"Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
"Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο", σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
"Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να το ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.
Τροπολογίες για επιτάχυνση των διαδικασιών
Δύο τροπολογίες για τα χρηματοοικονομικά θέματα και την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό ώστε να υπογράψει δήλωση για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων, θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά θέματα και άλλα ζητήματα εφαρμογής του Μνημονίου.
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το νομοθέτημα, επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, επισημαίνοντας και εξηγώντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από "μεταγλώττιση" των ήδη ψηφισμένων. Υπέρ του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καταψήφισαν οι υπόλοιποι.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι αφορούν:
*Τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυγίανση τραπεζών. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, επειδή βρίσκεται υπό εντατική διαβούλευση με την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή δεν ήταν έτοιμη την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου και θα κατατεθεί ως τροπολογία.
*Την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό να υπογράψει δήλωση περί της εγκυρότητας των στατιστικών στοιχείων, η οποία θα υπογραφεί από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. «Εμείς, επειδή έχουμε δώσει στο παρελθόν δείγματα που επιτρέπουν αμφισβήτηση της εγκυρότητας των στοιχείων, πρέπει να έχουμε δώσει αυτή τη διαβεβαίωση πριν την εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος», εξήγησε ο αντιπρόεδρος.
Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προκειμένου να γίνουν πια σε πυκνό χρόνο, πράγματα τα οποία θεωρούν οι εταίροι μας ότι θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει ήδη.
news247. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: