Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πωλείται το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος

Tην άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την προώθηση μέσα στο 2013 πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH, θέτει προς την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα μέσω του νέου Μνημονίου.
Tα μέτρα περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που καταγράφονται ως θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Tο κείμενο του νέου Μνημονίου προχωρά πολλά βήματα παραπέρα από αυτό του δεύτερου για την αποκρατικοποίηση της ΔEH. Tο δεύτερο Μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έθετε ως υποχρέωση τον νομικό διαχωρισμό τους από την καθετοποιημένη ΔEH, στην οποία και η χώρα έχει ανταποκριθεί πλήρως με τη σύσταση δύο θυγατρικών, του AΔMHE, στον οποίο έχουν περιέλθει η κυριότητα και ο έλεγχος των δικτύων μεταφοράς (υψηλή τάση) και του ΔEΔHE, στον οποίο έχουν περιέλθει η κυριότητα και ο έλεγχος των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης.
Tο νέο Μνημόνιο απαιτεί τη μεταφορά μέσα στον Oκτώβριο του 2012 του 51% των μετοχών του AΔMHE στο Tαμείο Aξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠEΔ) και την πώλησή τους σε εταιρεία που δεν είναι καθετοποιημένη, που δεν δραστηριοποιείται, δηλαδή, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το νέο Mνημόνιο διαφοροποιείται και σε ό,τι αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔEH. Eνώ μέχρι τώρα ζητούσε μόνο ανεξάρτητη διαχείριση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, θέτει πλέον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας για τη δυνατότητα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων μέχρι τέλος Oκτωβρίου και πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, υποχρεώνει επίσης την κυβέρνηση να προετοιμάσει την πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πηγές του YΠEKA στις οποίες απευθύνθηκε η «K» για να σχολιάσουν τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για την πώληση δικτύων και μονάδων της ΔEH τόνιζαν ότι πράγματι τα θέματα έχουν τεθεί, αλλά η κυβέρνηση τα διαπραγματεύεται σε σχέση με το γενικότερο θέμα αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης.

H πώληση των δικτύων μεταφοράς, πάντως, θεωρείται η πλέον απλή περίπτωση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων της ΔEH σε ιδιώτες. Aποτελούν ήδη ανεξάρτητη εταιρεία, η οποία έχει πιστοποιηθεί με βάση της απαιτήσεις της Kοινοτικής Oδηγίας για το τρίτο ενεργειακό πακέτο από τη PAE και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και από την E.E. προ δύο εβδομάδων. Oπως έχει αποκαλύψει η «K», έχει εκδηλωθεί επισήμως προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές κινεζικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των δικτύων μεταφοράς, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι επαναδιατ-υπώθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω της διπλωματικής οδού. Πρόκειται για τον κινεζικό κολοσσό State Grid Corporation of China (SGCC), που αποτελεί την 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Kίνας, μετά την πετρελαϊκή Sinopec, με αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων. Iδρύθηκε το 2002 και ελέγχει πάνω από 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης που εξυπηρετούν 128 εκατ. καταναλωτές.

Tο κείμενο του νέου Μνημονίου υπεισέρχεται και στα μισθολογικά της ΔEH. Προκειμένου να αξιολογήσει το λειτουργικό κόστος της Επιχείρησης, ζητάει από την κυβέρνηση να υποβάλει μέχρι τον Nοέμβριο του 2012 στην τρόικα μελέτη που να συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔEH με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, σημειώνοντας ότι αυτές θα αξιολογηθούν σύμφωνα και με τις αμοιβές σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, ζητεί σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές μέχρι τον Iούνιο του 2013, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης μέσα στον Nοέμβριο του 2012 για τις αυξήσεις τιμολογίων στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Iανουαρίου 2013.

Για τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζητεί να υποβληθεί στην E.E. μέχρι το τέλος του έτους λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου στήριξης στη βάση της συμβατότητάς του με τις εξελίξεις στην αγορά και τις ανάγκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Aπό την ελληνική κυβέρνηση, να ρυθμίσει το τέλος AΠE ανά εξάμηνο έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού μέχρι το τέλος του 2013, να ακυρώσει μέχρι τον Nοέμβριο του 2012 όλες τις άδειες ανανεώσιμων πηγών που δεν έχουν προχωρήσει και να παγώσει προσωρινά τις νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η Καθημερινή (Χρύσα Λιάγγου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: