Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πολιτικές προετοιμασίες για τη μετά Τσάβες εποχή

Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας επανεξέλεξε τον Ντιοσδάτο Καμπέγιο του κυβερνώντος κόμματος, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες σε περίπτωση παραίτησής του, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές και να αναλάβει ο νέος πρόεδρος.
Οι σύμμαχοι του Τσάβες, που κατέχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με 165 έδρες, επανεξέλεξαν τον Ντιοσδάτο Καμπέγιο το Σάββατο. «Εμείς δεν πρόκειται να εξαπατήσουμε το λαό και θα υπερασπιστούμε το πρόγραμμα του Κομαντάντε Τσάβες. Το ορκίζομαι», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή του ο Ντιοσδάτο Καμπέγιο. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται την ώρα που θεωρείται βέβαιο πως ο Τσάβες, λόγω της κατάστασης της υγείας του μετά τη νέα χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε για αφαίρεση καρκινικού όγκου, δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του στις 10 Ιανουαρίου για μια νέα εξαετή θητεία. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κινήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στον Τσάβες να παραμείνει στην εξουσία αν και δεν θα μπορέσει να ορκιστεί, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο 58χρονος Τσάβες επανεξελέγη για την προεδρία της χώρας στις 7 Οκτωβρίου, παρά την εξουθενωτική μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Την ίδια στιγμή, πλήθος υποστηρικτών του Τσάβες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον Πρόεδρο της χώρας και να δείξουν πως παραμένουν ενωμένοι. «Είμαστε όλοι με τον Τσάβες! Ο Κομαντάντε θα γίνει καλά! Θα επιστρέψει!» φώναζαν.

Αν ο Τσάβες αναγκαστεί να παραιτηθεί τότε ο Καμπέγιο θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας και θα την οδηγήσει σε νέες εκλογές εντός τριάντα ημερών. Υπενθυμίζεται πως ο Τσάβες πριν αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα για την Κούβα, όπου υποβλήθηκε στη νέα χειρουργική επέμβαση, για πρώτη φορά παρουσίασε τον αντιπρόεδρο Νικολας Μαντούρο για διάδοχό του. Από εκείνη την ημέρα ο Τσάβες δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια δήλωση και η όποια ενημέρωση εδώ και τρεις εβδομάδες για την κατάστασή της υγείας του γίνεται από τον Μαντούρο, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.

Ο Μαντούρο ανέφερε την Παρασκευή πως ο Τσάβες δεν θα είναι σε θέση να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του για τη επανεκλογή του στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο ανακοίνωσε πως δίνεται η δυνατότητα να αναβληθεί επ’ αόριστον, χωρίς να σημαίνει πως ο Τσάβες θα χάσει τις εξουσίες του.

Το σύνταγμα της χώρας προβλέπει πως νέες εκλογές διεξάγονται σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή κρίνεται πως είναι μόνιμα πλέον ανίκανος να αναλάβει εξουσίες, είτε πριν την ανάληψη των καθηκόντων, είτε κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων χρόνων της εξαετούς του θητείας.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως σημειώθηκαν επιπλοκές στην μετεγχειρητική πορεία του Τσάβες καθώς υπέστη πνευμονική λοίμωξη που έχει προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει και η επίσημη εκδοχή δεν είναι αρκετή για να μας πείσει», δηλώνουν από την αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προετοιμάσει τη χώρα για αυτό που πρόκειται να έρθει. Μέχρι τώρα δεν θέλει να παραδεχτεί πως ο πρόεδρος είναι απων», τόνισε ο Ραμόν Γκιγέρμο Αβελέδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: