Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ξεκινά στην Αθήνα η «Εναλλακτική Σύνοδος»

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκινά στο ΟΑΚΑ η διήμερη συνάντηση κινημάτων και οργανώσεων της Ευρώπης «Αlter Summit», η οποία θα κορυφωθεί με διαδήλωση στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου.
«Με πλήρη συναίσθηση ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μας συνδέουν, συντονίζουμε τους αγώνες μας και οργανώνουμε μια συνάντηση- σταθμό στην πάλη των ευρωπαϊκών λαών εναντίον των πολιτικών λιτότητας και αυταρχισμού που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου ο Χάρης Γολέμης, μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit.
Η εναλλακτική σύνοδος διοργανώνεται από το ελληνικό κοινωνικό κίνημα με την υποστήριξη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, ΜΚΟ, πολιτικές και πολιτισμικές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, και αποτελεί μια ευκαιρία να παρουσιαστεί το Μανιφέστο του Alter Summit, που εκφράζει τις εναλλακτικές προτάσεις του κοινωνικού κινήματος ενάντια στην κρίση, όπως επίσης να χαιρετήσει τους αγώνες της περασμένης χρονιάς αλλά και να προτείνει μια κοινή ατζέντα δράσεων.

«Σε αυτήν τη στιγμή επείγουσας ανάγκης για τους λαούς όλης της Ευρώπης θα μας δοθεί η δυνατότητα να υπερβούμε τον κατακερματισμό», τόνισε ο Βάλτερ Μπάιερ, Αυστριακός οικονομολόγος, συντονιστής του δικτύου Transform και μέλος του διεθνούς συμβουλίου για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

«Με την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, οι γυναίκες θα χρειαστεί να καλύψουν τα κενά του κοινωνικού κράτους», υπογράμμισε η Σολάνς Σιντέιρα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φεμινιστριών για μια άλλη Ευρώπη, αναφερόμενη στην παρουσία των φεμινιστικών κινημάτων στη Σύνοδο.

«Η ωριμότητα των κινημάτων οδηγεί να συντονίσουν τους αγώνες τους», δήλωσε από τη μεριά του ο Χρήστος Γιοβανόπουλος από το δίκτυο «Αλληλεγγύη για όλους» παρουσιάζοντας το «Χωριό Αλληλεγγύης».

Κατά τη διάρκεια της Εναλλακτικής Συνόδου, Κοινωνικά Φαρμακεία και Ιατρεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Πρωτοβουλίες Χωρίς Μεσάζοντες, Δίκτυα Διανομής Βασικών Αγαθών, Συλλογικές Κουζίνες και δεκάδες σχήματα και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους στο πεδίο της Αλληλεγγύης, θα στήσουν όλες μαζί τον δικό τους χώρο, ένα πολύμορφο και αυτοοργανωμένο «Χωριό Αλληλεγγύης», μετά από κάλεσμα της «αλληλεγγύης για όλους» για συμμετοχή και συν-διοργάνωση, ενώ θα γίνουν και δύο ανοιχτές συνελεύσεις συλλογικοτήτων της Αττικής.

«Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να μιλάμε πώς οι λαοί της Ευρώπης θα οργανώσουν τη ζωή τους με δράσεις αποτελεσματικές. Να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο για να βγούμε πιο δυνατοί», τόνισε η Κατερίνα Πούτου, από την Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ.

«Χαρακτηριστικό της βίας και της κατάλυσης της ίδιας της δημοκρατίας είναι ότι πέντε κλάδοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επιστράτευση», επισήμανε ο Ζώης Πεππές, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, μιλώντας για τη συμμετοχή των συνδικάτων και τη στήριξη της Συνόδου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή, τη χημική βιομηχανία και τα διυλιστήρια, ανέφερε τις 12 ομοσπονδίες που συμμετέχουν στη Σύνοδο, τονίζοντας ότι τα προβλήματα, αλλά και ο αγώνας, είναι κοινά για όλη την Ευρώπη.

Τη Σύνοδο θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην εκδήλωση παρουσίασης του Μανιφέστου των Λαών, την Παρασκευή, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει τουρκική αντιπροσωπεία που θα μεταφέρει και το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, όπως δήλωσε ο Στέλιος Φωτεινόπουλος, μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Συνόδου.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: