Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλωτές και πάλι στην Ταξίμ

Χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν και πάλι την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας για έβδομη ημέρα τις κινητοποιήσεις που έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη την Τουρκία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός της χώρας επιστρέφει έχοντας δηλώσει αδιάλλακτος αναφορικά με τα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου Γκεζί. Στο μεταξύ, ο Έλληνας φοιτητής που συνελήφθη χθες μαζί με έντεκα ακόμη διαδηλωτές για υποκίνηση επεισοδίων απελαύνεται. Στο μεταξύ, η Τουρκία μετρά σήμερα και τέταρτο νεκρό: έναν αστυνομικό που έπεσε από γέφυρα ενώ καταδίωκε διαδηλωτές στα Άδανα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει απόψε στη χώρα από την τριήμερη περιοδεία του στη βόρεια Αφρική. Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Τύνιδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας για την οποία αναχώρησε ενώ η Κωνσταντινούπολη «καιγόταν», δεν έδειξε κανένα σημάδι διαλλακτικότητας. Έκανε λόγο για «εκμετάλλευση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες», αναφέροντας ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών που κοινοποιήθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι». Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο Ερντογάν είπε: «Εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων».
«Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε. Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας» διεμήνυσε. Και συνέχισε: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε».

Απελαύνεται ο Έλληνας φοιτητής
Στο μεταξύ, απελαύνεται ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, ο οποίος προσήχθη τα μεσάνυχτα μαζί με άλλους ξένους φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Νωρίτερα και μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, δεν του είχε απαγγελθεί κάποια κατηγορία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πριν από μερικές ώρες ότι από τους συνολικά επτά ξένους που έχουν προσαχθεί, θα απελαθούν οι τέσσερις.
Ο Ιατρίδης επιστρέφει στην Αθήνα με το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών το οποίο ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη στις 23:10.
Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον Έλληνα κρατούνταν τέσσερις Αμερικανοί (οι δύο βρετανικής υπηκοότητας), δύο Ιρανοί, δύο Γάλλοι, ένας Ινδός και ένας Γερμανός.
Ένας από τους Γάλλους πολίτες είναι φοιτητής με το πρόγραμμα Erasmus στην Τουρκία, ενώ ο άλλος φέρεται να βρίσκεται στη χώρα για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει πηγή στη Hurriyet.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: