Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Παραδοχή... ήττας

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης διέψευσε το περίφημο success story. Συμβαίνει όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση επικαλείται ότι πέτυχε πλεόνασμα, κομπορρημονεί για την «έξοδο» στις αγορές και δεν σταματά να ισχυρίζεται ότι έρχεται η ανάκαμψη.
Εντελώς διαφορετική είναι, όπως αποδεικνύεται, η πραγματικότητα. Η ομολογία του υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Το οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας περιόδου είναι ρευστό, με την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται»! Χρειάστηκε μόλις 14 λέξεις για να γκρεμίσει την κυβερνητική προπαγάνδα, που θέλει τη χώρα να εξέρχεται υπερηφάνως της κρίσης. Τα μηνύματα, πάντως, έρχονταν εδώ και καιρό. Η «Ε» κατ' επανάληψιν έχει επισημάνει ότι η Eurostat δεν πιστοποίησε πλεόνασμα, οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν ακολουθούν την κυβερνητική αισιοδοξία, ενώ όλοι βλέπουν καθημερινά ότι η κοινωνία εξακολουθεί να στενάζει.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάει πίσω δύο μεγάλα έργα παραχώρησης: την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη. Είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τα «παγωμένα» έργα στους αυτοκινητόδρομους, διασκεδάζοντας τις αντιδράσεις στη Βουλή.

Ηταν η ίδια κυβέρνηση που υποσχόταν ότι οι τροποποιημένες συμβάσεις στους αυτοκινητόδρομους θα αποτελούσαν πρόκριμα για ένα «βροντερό παρών» του κατασκευαστικού τομέα και των τραπεζών στους νέους διαγωνισμούς παραχώρησης. Δεν επιβεβαιώθηκε και αναγκάστηκε για πέμπτη φορά να μεταθέσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια στα οποία προσέβλεπε δεν διαφαινόταν ότι θα έδιναν το «παρών», αλλά ούτε και οι τράπεζες φάνηκε ότι θα ήταν πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις κατασκευαστικές εταιρείες. Επρόκειτο για έργα υποδομής «νέας γενιάς», που θα έρχονταν να επιβεβαιώσουν με τη σειρά τους ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η χώρα απέχει πολύ ακόμα από την έξοδο του τούνελ της ύφεσης. Το παραδέχεται ο επικεφαλής ενός από τα πλέον παραγωγικά υπουργεία, όσο κι αν στην κυβέρνηση οι συνάδελφοί του επιμένουν προεκλογικώς εν χορδαίς και οργάνω στην αφήγηση περί ανάκαμψης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: