Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ...Σιγά μην… πληρώσουν!!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των διαβεβαιώσεων εκ μέρους κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η ναυτιλιακή κοινότητα θα καταβάλει κανονικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ, απαλλάσσει επί της ουσίας τους εφοπλιστές.
Η εθελοντική συνεισφορά τους, που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2013 και στη συνέχεια είχε μετατραπεί σε υποχρεωτική, ξαναβαφτίστηκε τελικώς εθελοντική, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις των εφοπλιστών.


Επαφίεται στον πατριωτισμό τους
Πλέον εναπόκειται στον πατριωτισμό τους η καταβολή έκτακτης εισφοράς των 420 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας (2014-2017), εν αντιθέσει με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν τα φορολογικά υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, από το 2012 και η οποία αντί να καταργηθεί έγινε μόνιμη, με γλυκαντικό την όποια έκπτωση -αν αποφασιστεί- για το 2015.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 25 Απριλίου 2014 ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών -επισήμως το υπουργείο δεν τοποθετήθηκε- ότι η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά… ενεφανίσθη στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες τροπολογία με την οποία η εισφορά χαρακτηρίζεται και πάλι οικειοθελής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξή της.

Οι πιέσεις των εφοπλιστών απέδωσαν καρπούς και οι όποιες διαφορές προκύψουν κατά τη διαδικασία απόδοσης της «οικειοθελούς οικονομικής παροχής» θα επιλυθούν στην έδρα των εφοπλιστών, δηλαδή στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα. Οπως ορίζει η διάταξη «κάθε διαφορά, διένεξη ή διαφωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (σ.σ. Δημόσιο – εφοπλιστές), η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί φιλικά εντός τριάντα ημερών» θα λύνεται οριστικώς και αποκλειστικώς με διαιτησία στο Λονδίνο, στην αγγλική γλώσσα.

Το συνυποσχετικό που υπογράφουν το Δημόσιο και οι 478 συμβαλλόμενοι (ναυτιλιακές εταιρείες με 2.800 πλοία με ελληνική σημαία και ελληνόκτητα) προβλέπει ότι το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής για το 2014 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αν και στην τροπολογία η ημερομηνία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων έχει παρέλθει (30 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή χθες).

Προθεσμίες για… εθελοντές
Για τα επόμενα έτη θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το 2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους προκειμένου να προσμετρηθεί στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό όλων των ετών υπερβεί απολογιστικά τα 420 εκατ. ευρώ, τότε η διαφορά με κοινή συμφωνία κυβέρνησης – ναυτιλιακής κοινότητας θα διατίθεται υπέρ του ειδικού σκοπού του κεφαλαίου της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η τρόικα ανοίγει τα χαρτιά της για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας εμμέσως νέα μέτρα σε βάρος των φορολογούμενων που βρίσκονται ακόμα στην ουρά για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: