Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Η κυβέρνηση χτυπάει "κόκκινο"

Μετά τον ΕΝΦΙΑ, νέο χτύπημα απειλεί τα ακίνητα. Οι πλειστηριασμοί λόγω κόκκινων δανείων ξεκινούν από το νέο έτος. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στα ακίνητα των ενυπόθηκων δανείων, αλλά προοιωνίζονται έναν μηχανισμό συνολικής υποτίμησης των αξιών γης. Μετά την υποτίμηση μισθών και την κατάρρευση των κοινωνικών δικαιωμάτων, έρχεται η υποτίμηση των ακινήτων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, για μια κοινωνία που έχει επενδύσει το απόθεμά της στην ακίνητη περιουσία, η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι πολιτικά εκτεθειμένη, αντιμέτωπη με τους φόβους ή και την οργή χιλιάδων μικροϊδιοκτητών.
Η νέα κρίση ακινήτων ήδη άρχισε να τροφοδοτεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών. Ο Δένδιας αιτιάται τον Χαρδούβελη, ο οποίος δεν μπορεί τώρα να επικαλεστεί ως άλλοθι τις αποφάσεις των προκατόχων του. Ο ιός ΕΝΦΙΑ μπορεί να μετατραπεί σε επιδημία πλειστηριασμών και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε εκλογικό κώμα. Ο Σαμαράς έχει επιλέξει τη στρατηγική της ελεγχόμενης ήττας. Με την ψήφο εμπιστοσύνης προσδοκά να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε συντεταγμένη υποχώρηση, να αποφύγει "πιστωτικό γεγονός" μέχρι τις εκλογές, ώστε μετά να μετατρέψει τη Ν.Δ. σε μικρότερο, δεξιότερο και ελεγχόμενο κόμμα. Σ' αυτή τη στρατηγική εντάσσεται ο προβιβασμός του Βορίδη σε ρόλο πρωθυπουργού κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Παραβιάζοντας την πολύχρονη κοινοβουλευτική τάξη, ο Σαμαράς απουσιάζει από τη συζήτηση και την ψήφο εμπιστοσύνης και θα παρουσιαστεί στο τέλος, επιδιώκοντας να συσπειρώσει την εύθραυστη κοινοβουλευτική του βάση, με εμφυλιοπολεμική ρητορική και πολωτική διάθεση. Με πρώτο θύμα το ΠΑΣΟΚ...

Παρ' ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έχει μετατραπεί σε ελιγμό και τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο μια καταρρέουσα κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί εταίροι προσημειώνουν τη διαδικασία με εκλογολογία. Χθες ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε σε ετοιμότητα το εναπομείναν κόμμα του. Και οι βουλευτές της Ν.Δ. ολοένα και καταλαμβάνονται από το άγχος της εκλογικής εξαφάνισής τους.

Σαμαράς και Βενιζέλος επινοούν σαθρά πολιτικά αντίβαρα για να εξισορροπήσουν τη βαριά ήττα τους, όπως είναι η περίφημη "έξοδος της χώρας από το Μνηνόνιο". Πρόκειται για σχέδιο επί μνημονιακού χάρτου, που προϋποθέτει την εύνοια των πιστωτών, οι οποίοι, ωστόσο, εν όψει της προδιαγραφόμενης πολιτικής ανατροπής, αποφεύγουν να ταυτιστούν άνευ όρων με την εσωτερική τροϊκανή δυναστεία.
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: