Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Κατατέθηκε η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης - Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η ψηφοφορία

Κατατέθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η ψήφος εμπιστοσύνης. Θα προηγηθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη.
Οι αντιδράσεις και σχετικές εξελίξεις:

Π. Σκουρλέτης: «Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, ας την πάρει από το λαό»
Όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης στις δεδομένες συνθήκες ας την πάρει από το λαό. Ο λαός είναι που τελικά δίνει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτή την αξιολόγηση δεν θα την αποφύγει, την πραγματική αξιολόγηση από το λαό και όχι την αξιολόγηση που θέλει υποτίθεται να κάνει στους δημόσιους υπαλλήλους για να σπρώξει κόσμο προς την ανεργία.
Δε θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ
«Ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φ. Κουβέλη αποφασίστηκε ομόφωνα η άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: