απο tvxs.
Παρά τις μαζικές χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο επί τριάντα χρόνια πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος, προσφέροντας αντ’ αυτού μια νέα κυβέρνηση. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ.Ομπάμα, δήλωσε πως μίλησε τηλεφωνικά με τον Χ.Μουμπάρακ και ότι τον κάλεσε να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών του και να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, ο στρατός ενέτεινε την παρουσία του στους δρόμους ενώ οι διαδηλωτές που είχαν διαλυθεί σε αρκετές πόλεις, άρχισαν να συγκροτούνται εκ νέου, δεχόμενοι τα πυρά της αστυνομίας, χωρίς όμως να είναι σαφές αν πρόκειται για πραγματικά πυρά, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου θα υποβάλει επίσημα την παραίτησή του σε συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και πολύ γρήγορα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου. «Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός», επισήμανε ο Μάχντι Ράντι.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το Σάββατο σε κεντρική πλατεία του Καΐρου, απαιτώντας την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ τραγουδούσαν «φύγε, φύγε» και φώναζαν «ειρηνικά, ειρηνικά», παρουσία του στρατού που έχει αναπτυχθεί στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση.
Σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες που επικαλείται το Ρόιτερς, η αστυνομία υποστηριζόμενη από το στρατό εξαπέλυσε πυρά σε παράπλευρους δρόμους που οδηγούν στην κύρια πλατεία της πρωτεύουσας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν πρόκειται για πρόκειται για πραγματικά πυρά.
Πυροβολισμοί εποστρακίζονταν από κτίρια κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλωτές έφευγαν μακριά από τους πυροβολισμούς και την αστυνομία, που επιχειρούσε δίπλα σε οχήματα του στρατού.
Οι νεκροί από τις χθεσινές διαδηλώσεις είναι τουλάχιστον 26 ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται τραυματισμένοι, αρκετοί από σφαίρες. Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, είπε ότι είδε περισσότερα από 20 πτώματα στην πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας χθες Παρασκευή.
Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις. "Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας" είπε και έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας». Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως θα διορίσει ο ίδιος την επόμενη που θα επιβάλει την “τάξη και την ασφάλεια” στη χώρα, καθώς δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Υποσχέθηκε περισσότερη ελευθερία, στήριξη των πτωχότερων τάξεων και μείωση της ανεργίας, κάνοντας εμμέσως σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία.
“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τη χρήση βίας και το χάος αλλά με εθνικό διάλογο και σταθερότητα" είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος που κυβερνά τη χώρα, υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, επί τριάντα συναπτά χρόνια.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να τιμήσει τις υποσχέσεις του αυτού του διαγγέλματος, να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το λαό του. Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, χρήματα που κυρίως ξοδεύονται σε στρατιωτικά θέματα.
Αποφασισμένοι οι διαδηλωτές
Λίγο μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές επανεμφανίστηκαν σε μεγάλες ομάδες στους δρόμους δηλώνοντας εξοργισμένοι αλλά και αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν την πτώση του καθεστώτος. Χθες, σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις 11 από τις 28 επαρχίες της χώρας. Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο για τη στάση που θα κρατήσει ο στρατός, ο οποιος βρίσκεται στους δρόμους των πόλεων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία δεν τηρήθηκε από τους πολίτες, έληξε στις 07.00. Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά την μετάδοση του Al Jazeera για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Στο μεταξύ άρχισαν να αποκαθίστανται οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τουλάχιστον στο Κάιρο, με το σύστημα αποστολής/λήψης μηνυμάτων κειμένου να παραμένει εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, στη χώρα εξακολουθεί να ισχύει το «μπλόκο» στη χρήση του Διαδικτύου. Από τις πρώτες μέρες της αναταραχής, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα ήταν τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές για να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις. Το ίδιο άλλωστε συνέβη πριν από λίγες μέρες και στην Τυνησία, όπου οι πολυήμερες διαδηλώσεις οδήγησαν τελικά στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εκτός από το να "σβήσει" το διαδίκτυο, είχε ζητήσει από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών σε "επιλεγμένες περιοχές". Η βρετανική Vodafone, η οποία γνωστοποίησε το αίτημα της κυβέρνησης, γνωστοποίησε επίσης ότι το αποδέχεται. Άλλες, μικρότερες εταιρείες συνέχιζαν πάντως να προσπαθούν να διατηρήσουν ενεργές τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με πηγές από τα αεροδρόμια, τα περισσότερα ιδιωτικά τζετ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Χθες υπήρξαν αναφορές ότι αναχώρησε ακόμα και ο γιος και φερόμενος ως διάδοχος του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ.
Τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι, ένας του BBC και ένας κάμεραμαν του Al Jazeera που είχαν συλληφθεί χθες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-μουν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή» στη χώρα.Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.
Στον απόηχο της εξέγερσης στην Αίγυπτο και την Τυνησία, η Συρία ενέτεινε τον έλεγχό της στο διαδίκτυο, ενώ και η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις αναζητήσεις σχετικά με την Αίγυπτο στο Twitter.
Στη Βενεζουέλα, αιγυπτιακής καταγωγής πολίτες επιχείρησαν ειρηνική κατάληψη της πρεσβείας της Αιγύπτου, ζητώντας την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου