Αυτές τις τελευταίες μέρες έχει κανείς την εντύπωση ότι όλοι οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι για τα μακροοικονομικά στη Γερμανία, πολιτικοί, αναλυτές και μάνατζερ, ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με το μέλλον του ελληνικού χρέους. Μέχρι και στην ετήσια δεξίωση του γερμανικού διπλωματικού σώματος, προχθές το βράδυ στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να εκφράσει τον «σεβασμό» της στα όσα έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση -αφού πρώτα είχε επαναλάβει ότι «το ευρώ είναι για μας κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα».
Γκανιάν η χρεωκοπία της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια με 74% σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεύτερη η Ιρλανδία, ακολουθεί η Πορτογαλία
Την ίδια ώρα, πάντως, από τη Νέα Υόρκη και το συνέδριο που διοργάνωνε το Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Άσμουσεν υποστήριξε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο Άσμουσεν τόνισε ότι η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, αφότου έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι…
αν και εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».
Στο μεταξύ, στη συζήτηση για τους τρόπους αναδιάρθρωσης, αναδόμησης, αναδιάταξης ή ό,τι άλλο του ελληνικού χρέους επενέβη χθες και ο διευθυντής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών του Μονάχου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, με συνέντευξη στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από τον μηχανισμό στήριξης για να προχωρήσει σε επαναγορά των ομολόγων της, ο Ζιν απάντησε ότι «η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους με τους πιστωτές της».
Ο Ζιν θεωρεί ότι κανένα σχέδιο στήριξης δεν μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα μια χώρα αναξιόπιστη ή χρεωκοπημένη. «Οι τράπεζες θα πρέπει να παραιτηθούν από τις περισσότερες απαιτήσεις τους» είπε και πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να «φορολογήσει τους πλουσιότερους πολίτες της, που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους μαύρα».
Δημοσκοπήσεις χρεωκοπίας
Τα στοιχήματα για τη χρεωκοπία χωρών στους κόλπους των μάνατζερ του κόσμου συνεχίζονται. Χθες το πρακτορείο Bloomberg έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα του δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως προβλέπουν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς και ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεωκοπήσουν.
Συγκεκριμένα το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μία ή και περισσότερες από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν μέχρι το 2016, ενώ το 11% προβλέπει έξοδο από το ευρώ σε 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες θεωρούν «καμένες» από χέρι την Ελλάδα (το 74% θεωρεί ότι θα χρεωκοπήσει) και την Ιρλανδία, είναι «μοιρασμένοι» για το εάν θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία, ενώ η πλειονότητά τους εκτιμά ότι θα αντέξει η Ισπανία.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου