Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ρέθυμνο: «Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας»

Ενάντια στο χαράτσι των πέντε ευρώ για την είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους τα πρωτοβάθμια σωματεία Ρεθύμνου. 
Παράλληλα, πραγματοποιούν σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών και παρεμβάσεων στις δημόσιες υπηρεσίες.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου συγκεντρώνει πλήθος ασθενών, από τους οποίους το 10% είναι Έλληνες ανασφάλιστοι και οι υπόλοιποι άνεργοι, άστεγοι και μετανάστες. Ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός και μέλος του Συντονιστικού Α’ Βάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου, τονίζει μιλώντας στο tvxs.gr ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην ύπαιθρο που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα πέντε ευρώ για να γράψουν τα φάρμακά τους. Κάποιοι χρειάζεται να έρθουν πολλές φορές στα κέντρα υγείας. Είναι αδιανόητο να πληρώνουν κάθε φορά αυτό το χαράτσι. Αυτά τα "διόδια" αποκλείουν στους πολίτες την πρόσβαση στην υγεία».
Σκοπός του Συντονιστικού είναι να προτρέψει τους πολίτες να μην καταβάλλουν το αντίτιμο που έχει επιβληθεί. «Πρέπει σε μόνιμη βάση να αρνούνται αυτή την πληρωμή. Έτσι κι αλλιώς έχουν ήδη προπληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τη γενική φορολογία. Αν συνεχιστεί αυτό θα αρχίσουν να περικόπτουν αναγκαίες επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας, λόγω αυτού του αντιτίμου», υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός.
Στις διεκδικήσεις του Συντονιστικού συγκαταλέγεται η ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, χωρίς την καταβολή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ και δωρεάν εξετάσεις για ανέργους, ανασφάλιστους και μετανάστες.
Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει ορίσει την Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου ως μέρα «συμβολικής ανυπακοής» στην απαίτηση καταβολής του αντιτίμου. Παράλληλα, το Συντονιστικό Α’ Βάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου θα διακινήσει ένα κείμενο μέσω εξορμήσεων στην πόλη, το οποίο θα αναφέρει «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Κ.Υ.». «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να μην πληρώνουν. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου, ανέργου, μετανάστη να εξυπηρετηθεί δωρεάν στο δημόσιο νοσοκομείο. Ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να αποκτήσει κινηματική μορφή», σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: