Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ο Ισπανικός Εμφύλιος και οι ...300 έλληνες μαχητές!!


Ενα όραμα διεθνιστικής αλληλεγγύης δονούσε τις ψυχές τουλάχιστων 300 (κατ΄ άλλους 400) Ελλήνων οι οποίοι αγνόησαν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε μόλις επιβάλει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς για να πάνε στην Ισπανία για πολεμήσουν το τέρας του φασισμού. Εκαναν τα αδύνατα δυνατά, έφθασαν με μοναδικό όπλο την ιδεολογία τους και ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού. Εξ αυτών τουλάχιστον οι 70 σκοτώθηκαν ηρωικά προτού προλάβουν να δουν την επικράτηση του εχθρού.
Οι έλληνες ναυτεργάτες έδωσαν τον τόνο. Πολλοί κατέληξαν στην Ιβηρική Χερσόνησο κατόπιν μεθοδεύσεων της Ναυτεργατικής Ενωσης Ελλάδος (ΝΕΕ), η οποία μετά την 4η Αυγούστου 1936 είχε μεταφερθεί στη Μασσαλία. Αλλοι ταξίδεψαν και κατατάχθηκαν βοηθούμενοι από αριστερές οργανώσεις όπως η Ενωση Ελλήνων Εργαζομένων της Λυών ή απευθείας από ελληνοαμερικανούς κομμουνιστές των ΗΠΑ.
Οκτώβριος 1936. Η πρώτη οργανωμένη ομάδα αγωνιστών από την Ελλάδα φθάνει στο Αλμπαθέτε, μια πόλη 250 χλμ. νοτίως της Μαδρίτης, όπου βρισκόταν το κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης των Διεθνών Ταξιαρχιών.
Εντάσσεται στον «Βαλκανικό Λόχο» του τάγματος «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ» της 11ης Διεθνούς Ταξιαρχίας.
Εννέα μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1937, σχηματίστηκε επίσημα ο ελληνικός λόχος που ονομάστηκε αρχικά (και αρκούντως προσωπολατρικά, κατά το σταλινικό πρότυπο) «Νίκος Ζαχαριάδης». 
Κατόπιν μετονομάστηκε σε «Ρήγας Φεραίος».
Τη διοίκηση του λόχου, ο οποίος εντάχθηκε στο τάγμα «Αβραάμ Λίνκολν» της 15ης Διεθνούς Ταξιαρχίας, αποτελούμενης από Ελληνοαμερικανούς, ανέλαβαν επτά έμπειροι στρατιωτικοί από την Ελλάδα.
Από τη Ρωσία κατέφθασε ο στερεοελλαδίτης Δημήτρης Σακαρέλος ως επικεφαλής μιας ομάδας Ελλήνων ( Νίκος Βαβούδης, Αναγνώστης Δεληγιάννης, Κυριάκος Στεφόπουλος, Δημήτρης Κατσικιώτης, Γιάννης Παντελιάς κ.ά. ) οι οποίοι εντάχθηκαν άμεσα στις Διεθνείς Ταξιαρχίες. 
Το απόσπασμα είναι από παλιότερο αφιέρωμα στο tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: