Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ "ΜΝΗΜΟΝΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ!




Το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη  
Τα σχέδια της καγκελαρίου Μέρκελ για μια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης αποκτούν συγκεκριμένη μορφή. Η καγκελάριος φέρεται έτοιμη να προτείνει στα κράτη-μέλη ένα «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».
«Η προστασία του ευρώ θα πρέπει να περάσει μέσα από νέους δρόμους τους οποίους καλούμεθα να διανύσουμε μαζί», τόνισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στο Νταβός, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι του κοινού νομίσματος και της ευρωζώνης. «Το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Το ευρώ, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι η Ευρώπη του σήμερα. Και το έχω πει πολλές φορές εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη…Και για τον λόγο αυτόν θα υπερασπιστούμε το ευρώ» τόνισε η καγκελάριος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια στενότερη πολιτική συνεργασία των χωρών μελών, είπε η καγκελάριος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη πολιτικού συντονισμού κυρίως στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Και επειδή το υψηλό χρέος κάποιων χωρών συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευημερία στην Ευρώπη θα πρέπει αυτό να μειωθεί. Ως παραδείγματα στενότερης συνεργασίας η καγκελάριος ανέφερε τα πεδία της συνταξιοδότησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας για να επαναλάβει ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Τα γερμανικά σχέδια για την σταθερότητα του ευρώ εξειδικεύονται σε εσωτερικό έγγραφο της καγκελαρίας που -όπως υπογραμμίζεται- αποτελεί βάση συζήτησης για μια συνολική λύση του προβλήματος. Αυτό αποκαλύπτουν το περιοδικό Der Spiegel και το πρακτορείο Reuters, ενώ η καγκελαρία αρνείται να σχολιάσει. Στo εν λόγω έγγραφο εξειδικεύονται τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε η καγκελάριος στην ομιλία της στο Νταβός.

Το σχέδιο συνοψίζει τα σημεία που έχουν παρουσιαστεί αποσπασματικά μέχρι τώρα και συνιστούν την απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια του ευρώ. Έτσι, θα προβλέπει κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής και την θεσμοθέτηση του λεγόμενου φρένου χρέους, κατά το γερμανικό πρότυπο, δηλαδή τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με συνταγματική ρύθμιση. Θα προβλέπει επίσης την προσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης στα δημογραφικά δεδομένα, ενιαίο τρόπο υπολογισμού του φόρου επιχειρήσεων κλπ. Όλα αυτά θα μετρώνται με βάση κοινούς δείκτες όπως είναι η εξέλιξη των μισθών και οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Το σύμφωνο θα είναι δεσμευτικό και θα προβλέπονται κυρώσεις. Προκειμένου οι στόχοι του συμφώνου να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει τα πρώτα μέτρα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εξπρές, τα κυριότερα σημεία του οποίου θα πρέπει να εφαρμοσθούν εντός 12 μηνών, αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο. Σταμάτης Ασημένιος (Reuters/Der Spiegel) 
dw-world.de 

Δεν υπάρχουν σχόλια: