Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νεκροί και τραυματίες στις διαδηλώσεις της Αιγύπτου

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, στην Αίγυπτο, όπου από νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης ενώ αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν τη βιαιότητα της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις. Η αστυνομία έκανε χρήση γκλοπ, δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των 20.000 και πλέον διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου. Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε πως...
τη ζωή του έχασε και ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας
.
Στη Μαχάλα, πόλη βόρεια του Καΐρου, γνωστή για τα υφαντουργεία της, οι διαδηλωτές κρατούσαν τεράστια πορτρέτα του Μουμπάρακ και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ζητώντας την ανατροπή του. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και το Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά.

Οι σημερινές διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Facebook, ως «ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία». Περίπου 90.000 άτομα είχαν δηλώσει έτοιμοι να διαδηλώσουν. Οι σημερινές διαδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες συμπίπτουν με την «ημέρα της αστυνομίας» που αποτελούν εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης. Επιπλέον οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο αν δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση για τις σημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπου 17 πόλεις της χώρας δεν είχε δοθεί.

Η κυβέρνηση απειλούσε με συλλήψεις. Περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ-Άντλι, είχε δηλώσει πως οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι ασυνείδητοι.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να σταματήσουν τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό οπαδών της αντιπολίτευσης.

tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια: