Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στη ρωγμή του χρόνου..

Από τη ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΚΟΥΡΑ
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι το τελευταίο προπύργιο ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας που μας έμεινε να διαφυλάξουμε. Το κτίριο της Νομικής είναι ένας χώρος σύμβολο πραγματικών αγώνων. Όχι σαν τους δήθεν που πλασάρονται σήμερα. Ένας από τους λίγους χώρους που θα μπορούσε να ακουστεί η φωνή των εξαπατημένων και η σιωπή των αδύναμων. Μέσα στην αλλοτρίωση κ την αποξένωση της κοινωνίας, ανάμεσα σε ανθρώπους ξενοφοβικούς, φοβισμένους και υποταγμένους, ανθρώπους χωμένους στις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες τους, το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι ό,τι μας έχει απομείνει σαν απάντηση στην παρακμή που μας υποχρεώνουν να ζούμε. Η ελληνική κοινωνία το μόνο που έχει να φοβάται είναι το ίδιο της το περιεχόμενο. Τα φοβικά της σύνδρομα που φτάνουν στα όρια της ανθρωποφαγίας πια κ όλου αυτού του μίσους που διοχετεύεται έντεχνα από τους ανθρώπους του συστήματος. Από τους δημοσιογράφους των κεντρικών δελτίων που αδημονούσαν χθες βράδυ για μια ακόμη αιματηρή συμπλοκή με τα όργανα της κρατικής καταστολής. Από τους νεοφασίστες της χρυσής αυγής, που επανέφεραν τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στο δημαρχείο της Αθήνας. Από τις κυβερνήσεις που θέλουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων παράνομους και λαθραίους, ανθρώπους δεύτερης διαλογής για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν ως εργατικά χέρια μιας χρήσης, χωρίς ανθρώπινες ανάγκες και δικαιώματα. Είναι αυτές οι κυβερνήσεις και οι υπάλληλοί τους των καναλιών που πρώτα από όλους χρησιμοποιούν τους μετανάστες, καρπώνονται τον ιδρώτα τους και μετά τους κατηγορούν ως την αιτία της κρίσης και της παρακμής μας.

Τα περισσότερα από αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες από γνωστούς και μη εξαιρετέους είναι τα περισσότερα υποκρισίες. Η μοναδική αλήθεια είναι ότι προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να επιβάλλουν τη βία και την καταστολή τους σε ό,τι είναι ακόμη ελεύθερο. Γι αυτό και κανείς δε θα υποκύψει σε δήθεν εκβιασμούς και σε αισχρά διλήμματα. Δεν θα υποκύψει σε πολιτικά ανδρείκελα τύπου Σαμαρά και Καρατζαφέρη που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο ακροδεξιός από τους δύο. Δεν θα υποκύψουμε στα πολιτικά παιχνίδια που το τελευταίο πράγμα που υπολογίζουν είναι η ανθρώπινη ζωή. Όλοι αυτοί βολεμένοι στις παγιωμένες φράσεις τους σκορπούν μίσος και απανθρωπιά.
Το Άσυλο θα παραμείνει σε πείσμα όλων των ανθρωποφάγων. Θα παραμείνει για να προστατεύει τον πολιτισμό, την παιδεία, την επιστήμη, την έρευνα, τη διαφορετικότητα. Θα παραμείνει για να γεννά συνεχώς το καινούργιο, το όμορφο, το δημιουργικό. Δεν υποστηρίζω ότι είναι πανάκεια. Αλλά σίγουρα είναι ένας θεσμός που πρέπει να διαφυλάξουμε. Όχι μόνο από την κρατική καταστολή, αλλά και από αυτούς που το καρπώνονται προβοκατόρικα. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε άλλους μπάτσους για την προστασίας μας. Μπορούμε και μόνοι μας.
Έτσι κι αλλιώς την ανάγκη της δημιουργίας και της ελευθερίας δεν μπόρεσε ποτέ να την σταματήσει η καταστολή. Ζητούν την ανυπαρξία μας. Θα δώσουμε ιδέες, ιδρώτα, πράξεις, ανθρωπιά κι αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: