Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μετά την Τυνησία μαζικές διαδηλώσεις ετοιμάζονται και στην Αίγυπτο

Εμπνευσμένοι και από τα πρόσφατα γεγονότα στην Τυνησία ακτιβιστές στην Αίγυπτο ετοιμάζονται τώρα για μια μέρα διαδηλώσεων «εναντίον των βασανιστηρίων, της φτώχιας, της διαφθοράς και της ανεργίας». Και μπορεί η κυβέρνηση να απειλεί με συλλήψεις, δεκάδες χιλιάδες, όμως, πολιτών έχουν δηλώσει συμμετοχή μέσω της σχετική σελίδας στο Facebook.
Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην Αίγυπτο, το οποίο βρίσκει μάλλον απροετοίμαστη την κυβέρνηση, η οποία και έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε αντι-διαδήλωση. «Οι αρχές μπορούν να εμποδίσουν το λαό να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, να πάρει μέρος στη διαδήλωση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Οι ακτιβιστές, όμως, συντονίζονται μέσω Facebook και δηλώνουν ότι η διαδήλωση στις 25 του μήνα «θα είναι η αρχή του τέλους και μια νέα σελίδα στην Αίγυπτο».
Πηγή έμπνευσης σύμφωνα με τους ίδιους αποτελούν τα πρόσφατα γεγονότα στην Τυνησία, όπου εβδομάδες αναταραχών οδήγησαν τελικά στην πτώση του προέδρου της, Μπεν Άλι, πριν από λίγες ημέρες.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, αν και η Αίγυπτος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά της Τυνησίας, όπως αυξανόμενη ανεργία, κρατική διαφθορά και φτώχια, οι διαδηλώσεις ήταν μικρής κλίμακας. Στην Αίγυπτο, εξάλλου, παραδοσιακά σε μαζικές διαδηλώσεις επεμβαίνει η αστυνομία, οι οποία τις διαλύει δια της βίας και προχωρά σε μαζικές συλλήψεις.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μουμπάρακ είναι διχασμένη ως προς την στάση της απέναντι στη διαδήλωση αυτή. Από τη μια ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι κάλεσε μέσω Twitter το λαό να λάβει μαζικά μέρος, ενώ οι Μουσουλμανική Αδερφότητα, το ισχυρότερο αντιπολιτευτικό κίνημα στη χώρα, δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση, αν και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει επίσημα στη διοργάνωσή της.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: