Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ 30.000 «ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ»…ΠΛΕΟΝ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ…

Μέχρι και 30.000 «κουλοχέρηδες» θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα με βάση όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια που παρουσίασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου.  
Το νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο και το διαδικτυακό στοίχημα, ενώ καταργεί το νόμο του 2002 που απαγόρευσε συνολικά όλα τα παιχνίδια στην Ελλάδα και στοίχισε την καταδίκη της χώρας από τα δικαστικά όργανα της Ε.Ε.
Ειδικότερα προβλέπεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση 4 έως 10 αδειών για την εγκατάσταση 25.000 παιγνιομηχανημάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Παράλληλα, προβλέπεται η προκήρυξη διαγωνισμών για μέχρι και 5.000 "μικρών" αδειών για ισάριθμα μηχανήματα. Οι άδειες που θα εκχωρηθούν έναντι τιμήματος θα έχουν αρχικά 10ετή ισχύ με δυνατότητα παράτασης, η οποία εφόσον δοθεί θα συνοδεύεται από την καταβολή νέου τιμήματος.
Τη συνολική εποπτεία του χώρου των πάσης φύσεως παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λειτουργούν στο διαδίκτυο, θα έχει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο η ΕΕΠ ελέγχει μεταξύ άλλων τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια που παίζονται είτε σε δημόσιους χώρους είτε στο διαδίκτυο, καθώς και τα τυχερά παιχνίδια στα οποία περιλαμβάνονται και οι διάφορες μορφές στοιχήματος. Στις αρμοδιότητες της ΕΕΕΠ περιλαμβάνεται και η πιστοποίηση των παιχνιδιών που είναι κατάλληλα για τους ανήλικους, ενδεχομένως με την εφαρμογή ενός συστήματος παρόμοιου με εκείνου που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος (που ονομάζεται ΠΣΕΕ) για την "λογισμική παρακολούθηση όλων των μορφών παιγνίων και όλων των πιστοποιημένων παιγνιομηχανημάτων και ιστοτόπων", καθώς και η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησή τους.

Στα τυχερά παιχνίδια μέσω παιγνιομηχανημάτων, οι μετέχοντες θα μπορούν να ποντάρουν από 0,10 μέχρι και 5 ευρώ κάθε φορά. Για την προστασία των ανηλίκων το σχέδιο νόμου προβλέπει πως κάθε παίκτης θα πρέπει να περνά από μια διαδικασία ταυτοποίησης στο πλαίσιο της οποίας θα ενημερώνεται το ΠΣΕΕ. Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάθε παίκτη να εκδίδεται ειδική ατομική κάρτα, όπου θα διαπιστώνονται μεταξύ άλλων η ηλικία και το ΑΦΜ του, "η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής", καθώς και "να διασφαλίζονται τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης".

Το νομοσχέδιο θέτει επίσης περιορισμούς στη διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών, καθώς μέχρι τη θέσπιση σχετικού Κώδικα Δεοντολογίας απαγορεύται κάθε μορφής εμπορική επικοινωνία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 13.

Ειδικά για τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου ορίζεται σαφώς πως οι δημιουργοί τους ή οι διαχειριστές τους θα πρέπει να έχουν ζητήσει πρώτα ειδική άδεια. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην προκήρυξη για την έκδοση 15 έως 50 τέτοιων αδειών, ενώ θα απαγορευτεί η συμμετοχή στους εν λόγω διαγωνισμούς όσων μετά τη δημοσίευση του νόμου παρέχουν online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια.
Τέλος, το νομοσχέδιο βάζει οριστικό τέλος στον νόμο 3037/2002 με τον οποίο είχε απαγορευτεί συλλήβδην κάθε παιχνίδι (τεχνικό, ψυχαγωγικό ή τυχερό) στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
prezatv 

Δεν υπάρχουν σχόλια: