Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε «πλειστηριασμό» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Τη γενικευμένη εφαρμογή, χωρίς εμπόδια, των επιχειρησιακών συμβάσεων και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ζητάει η τρόικα, ώστε να επιτευχθεί μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το κλιμάκιο της τρόικας που έφτασε στην Αθήνα, την Πέμπτη, ζητούν αλλαγή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και νέες περικοπές σε προσωπικό και αποδοχές στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η τρόικα με στόχο να επιτευχθεί η άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομές, μεταξύ άλλων, θέτει εκ νέου προς συζήτηση το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.Ο εν λόγω όρος περιλαμβανόταν στο επικαιροποιήμενο μνημόνιο, αλλά δεν συμπεριελήφθη στο σχετικό νόμο. Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με την εφημερίδα θα επισημάνει ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις έχει ψηφιστεί μόλις ένα μήνα και είναι λογικό να μην έχουν ακόμη φανεί τα αποτελέσματά του και άρα δεν χρειάζεται νέα παρέμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές της τρόικας την Παρασκευή, ύστερα από τρίωρο έλεγχο στο υπουργείο Εργασίας, ζήτησαν την άρση εμποδίων στην υπογραφή ειδικών συμβάσεων και διευκόλυνση στην επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, οι ελεγκτές έσπευσαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΝΕΟΓΑΛ, όπου υπογράφηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.
«Η τρόικα, με τη συνυπογραφή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που της ανέθεσε εν λευκώ την πραγματική διακυβέρνηση της χώρας, βάζει σε πλειστηριασμό τους μισθούς των εργαζομένων, προωθώντας νέα μέτρα λεηλασίας τους με τη γενίκευση της εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των ατομικών συμβάσεων. Τώρα είναι αναγκαία όσο ποτέ η συνεργασία και η κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και η ένταση των λαϊκών αγώνων για να ματαιωθούν τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΣΕΒ και για να ανοίξουν νέοι, προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι για το λαό και τη χώρα μας», αναφέρει σε δήλωση του σχετικά με τα αιτήματα της τρόικας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.
Σχετικά με το Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η τρόικα θα θέσει στο τραπέζι τη μείωση των αποδοχών με την καθιέρωση νέου μισθολογίου, τη μείωση του προσωπικού με κατάργηση θέσεων ακόμα και απολύσεις, τη περιστολή των κοινωνικών δαπανών και των κρατικών επιχορηγήσεων, την αύξηση στη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και τις μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.
Από τη Δευτέρα οι συναντήσεις με την τρόικα θα κορυφωθούν, καθώς μετά τον έλεγχο του κλιμακίου στα υπουργεία την προηγούμενη εβδομάδα, οι συναντήσεις θα γίνουν με τους επικεφαλής του κλιμακίου, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί το «πράσινο ή το κόκκινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 15 δις.
Σημειώνεται ότι για το 2011 θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων ύψους 12,8 δις ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που ορίζει το μνημόνιο για μείωση του ελλείμματος κατά 5% φέτος.
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: