Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Με Αμερικανική παρέμβαση ο αποκλεισμός των Ρώσων από τη ΔΕΠΑ

Β.Π. Η YΠΟΤΕΛΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ!!..
Ένα ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο, με την εμπλοκή Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της Ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τον αποκλεισμό της Ρωσικής εταιρείας «Fund Energy» από το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με «τυπικές» δικαιολογίες.
Το www.koutipandoras.gr αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες την έντονη αντίδραση του Ρωσικού παράγοντα, σε ανώτατο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Το κλίμα μεταξύ Μόσχας και Αθήνας αυτή τη στιγμή θυμίζει κάτι από θερμοκρασίες Σιβηρίας. Η Ρωσική «αρκούδα» θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, αναφορικά με τον αποκλεισμό της. Η ενεργειακή επέκταση στον Ευρωπαϊκό νότο αποτελεί στρατηγική επιλογή του Κρεμλίνου, υπό τις ευλογίες του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω.
Αυτό που εξόργισε τους Ρώσους ήταν η αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μόνο τυχαία δεν ήταν.

Παρέμβαση Αμερικάνων

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr όλες τις προηγούμενες μέρες έλαβε χώρα ένα έντονο παρασκήνιο, με την εμπλοκή της Αμερικανικής πρεσβείας.
Τη Δευτέρα το πρωί ελήφθη η απόφαση για τις 17 ενδιαφερόμενες εταιρείες, δίχως να μπουν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι. Ούτως ή άλλως επρόκειτο απλά για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μητρόπουλος πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ. Ο Αμερικανός πρέσβης επιμένει με έμφαση να μη δοθεί τίποτα στη Ρωσική πλευρά.
Αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αποκλεισμού των Ρώσων. Ο εταιρείες σύμβουλοι του Ταμείου σκαλίζουν εξονυχιστικά το φάκελο της «Fund Energy» προκειμένου να βρουν το παραμικρό. Η εντολή έχει δοθεί. Την επόμενη μέρα ο ισχυρός άνδρας της «Fund Energy», Ιγκορ Γιουσούποφ, δέχεται προτροπή από τους εκπροσώπους του Ταμείου να μην ασχοληθεί με τη ΔΕΠΑ αλλά με κάποια άλλη εταιρεία.
Την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον υπουργό, κ. Παπακωνσταντίνου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Ενέργειας , κ. Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, ο Αμερικάνος πρέσβης και ο υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μετά από αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είχε επαφή με τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος στο μεταξύ βρισκόταν ήδη στη Μόσχα. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο ρωσικός κολοσσός «κόβεται» με τυπικές δικαιολογίες και αρχίζουν τα όργανα στη Μόσχα.
Επικίνδυνοι χειρισμοί
Οι όλοι χειρισμοί από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα Ελληνικά συμφέροντα. Το ενδιαφέρον των Ρώσων για είσοδο στην αγορά ενέργειας είναι μεγάλο και δύσκολα θα εγκαταλείψουν αυτή τη σκέψη αυτή. Η προσφυγή τους τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και σε διεθνείς οργανισμούς είναι πολύ πιθανό να τινάξει στον αέρα όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει στον κρατικό κορβανά δισεκατομμύρια ευρώ. Μια διασπορά φημών στη διεθνή αγορά, για «τρικλοποδιές» από την Ελληνική κυβέρνηση, θα αποθαρρύνει κάθε σοβαρό επενδυτή που θα θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα.
Στην προκειμένη περίπτωση ως σοβαροί επενδυτές μπορεί να θεωρηθούν οι ΕΝΙ (Ιταλία), Edison (Ιταλία), Mitsui and Co (Ιαπωνία), Enagas (Ισπανία) και η Gazprom Ρωσίας. Ενδιαφέρον όμως δείχνουν και αρκετοί παίκτες της εγχώριας αγοράς, όπως για παράδειγμα η Motor Oil, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση έχει λάβει και γεωπολιτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: