Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η "τρόικα εσωτερικού" έχασε την πρωτιά, τώρα χάνει και τα επιχειρήματά της

Την παγίωση στον δημοσκοπικό (και τον κοινωνικό) χάρτη του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. επιβεβαιώνουν δύο ακόμα δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, συμπέρασμα που, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε όλες τις μετρήσεις αλλά και άλλα δημοσκοπικά ευρήματα, εξηγεί εν πολλοίς ορισμένες από τις βασικές τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Νέο και καθοριστικό "παράγοντα" στη δημοσκοπική "εξίσωση" των τελευταίων ημερών αποτελεί το στοιχείο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακυρώνει το εκβιαστικό δίλημμα της μνημονιακής συγκυβέρνησης περί "πάση θυσία" παραμονής στο ευρώ με "αντίτιμο" σκληρά μέτρα που για μια ακόμη φορά... θα είναι τα τελευταία.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος με διαφορά
Η δεδομένη, σύμφωνα και με με την MRB και την Public Issue, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη τη Ν.Δ. (22,1% έναντι 20,1% στην πρώτη μέτρηση και 30,5% έναντι 26% στη δεύτερη), αλλά και τα χαμηλά ποσοστά των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. που στις δύο δημοσκοπήσεις κυμαίνονται από 8%-4,4%, συνιστούν ευρήματα απειλητικά για τη συνοχή και την κυβερνητική μακροημέρευση του φιλομνημονιακού μπλοκ. Κάτι που γίνεται ακόμα σαφέστερο με τη συντριπτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, όπως δείχνει η Public Issue (60%, αυξημένο κατά 19% από τον Σεπτέμβριο, με τη Ν.Δ. στο 25%, μειωμένο κατά 18% από τον Σεπτέμβριο) και την πρόθεση ψήφου που καταγράφει η MRB (22,1% έναντι 20,1%). Σε αυτά αξίζει να συνεκτιμηθεί και η άνοδος της δημοτικότητας του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, αν και έρχεται δεύτερος στην "καταλληλότητα", ωστόσο στη μια περίπτωση (MRB) εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος αρχηγός με 4,2% διαφορά από τον Αντ. Σαμαρά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (Public Issue) δεύτερος μετά τον Φ. Κουβέλη. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει πολύ ψηλά ποσοστά συσπείρωσης (83,7%).

Το 80% απορρίπτει το "πάση θυσία"
Το... αστάθμητο εύρημα των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB βάσει του οποίου το 80% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα εάν αυτό θέσει θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ", έρχεται να αποδομήσει το στρατηγικό επιχείρημα υπό το οποίο συνασπίστηκαν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. βασιζόμενοι σε ένα "παιχνίδι φόβου" προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση έναντι του εκλογικά... απειλητικού ΣΥΡΙΖΑ. Αν και είναι δεδομένη η θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών (70,9%) για παραμονή στο ευρώ, το προαναφερθέν αυτό στοιχείο έρχεται να δείξει ότι η τρικομματική κυβέρνηση και ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορούν να παραμένουν πειστικοί προτάσσοντας το δίλημμα "Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ" προκειμένου να δικαιολογήσουν την "ανάγκη" για ενδεχόμενα νέα μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων ή ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κάλπης.
Ο "αφοπλισμός" αυτός του βασικού "όπλου" των μνημονιακών δυνάμεων προκαλεί αναστάτωση και προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους κραδασμούς έρχεται να ενισχύσει ένα ακόμα στοιχείο της ίδιας μέτρησης που καταγράφει μια πρωτόγνωρη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα, σύμφωνα με το οποίο το 64,2% δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε. Εξίσου κομβικό στοιχείο είναι εκείνο που θέλει το 75% να υποστηρίζει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λάθος (Pablic Issue).

Οι "διαρροές" της Ν.Δ.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της MRB σχετικά με τις "διαρροές" των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (συσπείρωση 72,1%).
Η σημαντική μετακίνηση "γαλάζιων" ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 5,6% επιβεβαιώνει εν μέρει τους λόγους που η Ν.Δ. εσχάτως έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ατζέντα στο εσωτερικό, ενώ οι διαρροές κατά 3,7% προς ΣΥΡΙΖΑ απλώς φανερώνουν ότι η ανησυχία του Μαξίμου και της Λ. Συγγρού περί απώλειας εδάφους είναι βάσιμη. Το δε 3,5% που μετακινείται προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία που προδηλώνουν ισχυρό ταρακούνημα στα θεμέλια του μνημονιακού πολιτικού οικοδομήματος, ενδεχομένως να εξηγούν και τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στους ΑΝ.ΕΛΛ. και το φημολογούμενο παρασκήνιο περί... νεοδημοκρατικού δακτύλου πίσω από τις εσωκομματικές αναταράξεις στο κόμμα του Π. Καμμένου. Σε κάθε περίπτωση, δικαιολογούν τις έτερες φημολογούμενες διεργασίες περί ανασύνταξης του "υπεύθυνων" πολιτικών δυνάμεων για τη συγκρότηση ενός "μεγάλου φιλοευρωπαϊκού μετώπου".
Λιονάκης Νίκος - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: