Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τσίπρας: Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί

«Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για τις εκλογές» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς στη Θεσσαλονίκη. «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σε καινούργια βάση» τόνισε κάνοντας λόγο για «δρόμο απεμπλοκής από το Μνημόνιο». Στο επίκεντρο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε φυσικά και το θέμα της ΕΡΤ. «Η δημόσια τηλεόραση κλείνει όταν μια χώρα καταλαμβάνεται ή όταν γίνεται πραξικόπημα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο τρόπος με τον οποίο μέσα σε μερικές ώρες καταργήθηκε η δημόσια τηλεόραση  είναι πρωτοφανής, όχι για «ανεπτυγμένη» ή «ευρωπαϊκή» χώρα, όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα να λέμε, αλλά για οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών – που όπως τόνισε «πρέπει να την έχει γράψει αντισυνταγματάρχης» - που ενημέρωνε «ότι είναι πλέον το αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης κι είναι έτοιμο να καταστείλει κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της».

Έκανε επιπλέον λόγο για ανοιχτά αντικοινοβουλευτική μεθόδευση. «Είναι πρωτοφανές να προωθείται μια τέτοια ενέργεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα όταν, μετά την υπαναχώρηση των κυβερνητικών εταίρων του Σαμαρά, είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια κίνηση δεν βασίζεται πάνω σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την θέληση του κοινοβουλίου».

Όπως υποστήριξε η κυβέρνηση ήθελε μέσα στην αγωνία της να ελπίζει ότι «η πλειοψηφία των πολιτών θα αδιαφορούσε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που πετιούνται ξαφνικά στον δρόμο, και δεν επρόκειτο να ενδιαφερθεί για έναν οργανισμό, που οι κυβερνήσεις του πολιτικού κατεστημένου, τόσο πριν όσο και μετά τα μνημόνια, διαχειρίστηκαν με χυδαία πελατειακό τρόπο».

Συμπλήρωσε ότι ο λαός είδε στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια «ζήτημα δημοκρατίας», διότι γνωρίζει ότι «η προπαγάνδα υπέρ του Μνημονίου διεξάγεται κυρίως μέσω των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, τα οποία επωφελούνται από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ είναι πιο σημαντική για την προώθηση του Μνημονίου».

Επίθεση σε Σαμαρά για το «success story»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιφύλαξε επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «προσπάθησε εδώ και έξι μήνες να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας για τη πορεία της οικονομίας». «Είχε το θράσος να μιλήσει για ιστορία επιτυχίας. Να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να χαρακτηρίσει success story, το disaster story της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός στήριξε την «επίπλαστη αισιοδοξία» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Ανέλαβε μάλιστα και προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρώσικη Gazprom. Ήθελε να πιστωθεί προσωπικά τα εύσημα του καλού ντίλερ. Του καλού μεσάζοντα – διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Και την πάτησε. Αποδείχτηκε ότι ούτε για αυτό δε κάνει».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την πώληση της ΔΕΠΑ «τεράστιο φιάσκο» και το success story το πιο σύντομο ανέκδοτο. «Δημοφιλέστερο του περιβόητου «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου, πριν τις εκλογές του 2009» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε και στην ανακοίνωση της Morgan Stanley ότι «αποτιμά την Ελλάδα όχι στις ανεπτυγμένες, αλλά στις αναδυόμενες χώρες. Δηλαδή τη συγκαταλέγει μαζί με τις οικονομίες των χωρών του τρίτου κόσμου» και τόνισε ότι το «παραμύθι της επιτυχίας τέλειωσε πρόωρα».

«Το «success story» έχει τιναχτεί στον αέρα, και ο κ. Σαμαράς, με το χειρότερο επιτελείο συμβούλων που έχει δει ο τόπος από την εποχή του Κωλέττη, εξαπέλυσε ένα πυροτέχνημα. Ένα πυροτέχνημα εκτροπής και αποπροσανατολισμού. Μόνο που το πυροτέχνημα αυτό του έσκασε στα χέρια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επανερχόμενος στο θέμα της ΕΡΤ.

Υποστήριξε ότι «η απόφαση για την ΕΡΤ, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας και του λαού μας. Είμαστε στη φάση του τέλους του Μνημονίου». «Επιβεβαιώνονται, όμως, αυτό που πολλοί λένε: ότι το τέλος δεν θα έρθει με μουσικές θριάμβου και με ροδοπέταλα, αλλά μέσα από μια μεγάλη σύγκρουση, μέσα από μια πρωτοφανή τάση για αντιδημοκρατική εκτροπή. Μια εκτροπή, που έχουμε χρέος να αποτρέψουμε».

Η Ελλάδα χρειάζεται ικανή κυβέρνηση

«Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα. Ξέρουμε λοιπόν ότι ο δρόμος του κατευνασμού των ισχυρών έχει αποτύχει. Ειδικά όταν οι ισχυροί πλακώνονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα εφάρμοσε μια συνταγή η οποία ομολογείται ανοιχτά ότι υπήρξε καταστροφική. Δεν έχει καμιά άλλη υποχρέωση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση όταν η τρόικα δεν έχει κοινή θέση για την πορεία του προγράμματος» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα οφείλει, στηριγμένη στην εθνική της κυριαρχία να επεξεργαστεί έναν δρόμο απεμπλοκής από το Μνημόνιο. Αν σε αυτό δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους μας, το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί εις βάρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα μείνει δημοκρατική και κυρίαρχη. Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να ανοίξει τον δρόμο για εκλογές. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σε καινούρια βάση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσδιόρισε τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης:

•            Την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
•            Την αναστολή αποπληρωμής των τόκων έως ότου υπάρξει ανάπτυξη.
•            Την επιλογή μιας διαφορετικής πολιτικής απέναντι στην κρίση.

«Αρκετά τα αστεία. Αρκετά η γελοιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο λαός υποφέρει και χρηματοδοτεί με τρομακτικές στερήσεις έναν σχέδιο που δεν είναι βιώσιμο. Είναι η στιγμή να σηκώσει κεφάλι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: