Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση στον αέρα, με πιθανότητα εκλογών τον Ιούλιο

Με γοργό ρυθμό βαδίζουν οι πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται από ώρα σε ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε ασκήσεις πολιτικής ταπείνωσης στις οποίες επιβάλλει τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Παρά το μήνυμα συναίνεσης και διαλλακτικότητας που εξέπεμψαν οι Βενιζέλος-Κουβέλης ζητώντας συνάντηση με ανοιχτή την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΕΒΕΑ δεν απάντησε καν στην πρόσκλησή τους, ενώ υπερασπίστηκε τη «θεραπεία-σοκ» για τη δημόσια τηλεόραση.
Στα επιτελεία Βενιζέλου-Κουβέλη διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης είπε σε συνάντηση με βουλευτές του κόμματός ότι όλα δείχνουν εκλογές σημειώνοντας ότι «στο εξής η ευθύνη για την πολιτική αστάθεια θα βαραίνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό». «Καλό μας αγώνα» φέρεται να τους είπε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ούτε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Όμως μόλις μια ώρα μετά το τέλος της πρωθυπουργικής ομιλίας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διέρρευσαν την παρακάτω είδηση: «Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πάντοτε επιδιώκει το διάλογο, αύριο το πρωί θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
Νωρίτερα χθες, στις τηλεοπτικές δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το Μέγαρο Μαξίμου είχε απαντήσει με  απαξιωτικές διαρροές για τους άλλους δύο αρχηγούς «που κάνουν σαν να μην έγινε η συνάντηση των τριών την προηγούμενη Κυριακή», όταν δηλαδή στην μυστική συνάντηση στην οικία Σαμαρά, ο τελευταίος είχε θέσει το θέμα της ΕΡΤ.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δημοσιοποίησε τα της μυστικής συνάντησης την προηγούμενη Κυριακή, όταν και ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό σχετικά με τη δημόσια τηλεόραση. Από την Ιπποκράτους επιβεβαιώθηκε ότι έγινε αυτή η συνάντηση αλλά διευκρινίστηκε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν ευθέως την αντίθεσή τους. Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται:

«Την Κυριακή το βράδυ, σε άτυπη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, συζητήθηκε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά. Η αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Για το λόγο μάλιστα αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους».

Η αποκάλυψη  της μυστικής συνάντησης από τον Σ. Κεδίκογλου, είχε οδηγήσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε εκλογές,με κεντρικό θέμα την διάλυση της ΕΡΤ και όχι την κατάσταση της οικονομίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η ξαφνική αλλαγή της στάσης Σαμαρά και τα αυριανά του τηλεφωνήματα, συνιστούν κινήσεις ουσίας ή απλώς τακτικής, ώστε να μην χρεωθεί ο ίδιος την πτώση της κυβέρνησης. Στην ομιλία του δεν άφησε κανένα περιθώριο υποχώρησης στο θέμα «της αμαρτωλής ΕΡΤ που τελείωσε χθες», αλλά στο παζλ των εξελίξεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καθοριστική γνώμη της Μέρκελ, που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έλαβε ήδη μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι οι πρόωρες κάλπες δεν φαίνονται καλή ιδέα σε εταίρους και πιστωτές.
tvxs.gr/news 

Δεν υπάρχουν σχόλια: