Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκόπηση - κόλαφος για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη: Υπάρχουν καλύτερες λύσεις υποστηρίζει το 94% των Ελλήνων

“ Δημοσκόπηση – κόλαφος για την εφαρμογή άγριων πολιτικών λιτότητας διενεργήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για λογαριασμό του «Debating Europe». Οι Έλληνες με το συντριπτικό ποσοστό του 94%, θεωρούν ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. ”
Δημοσκόπηση – κόλαφος για την εφαρμογή άγριων πολιτικών λιτότητας διενεργήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για λογαριασμό του «Debating Europe». 
Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες με το συντριπτικό ποσοστό του 94%, θεωρούν ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Μετά από 4 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και δεν πιστεύουν ότι η λιτότητα, την οποία εφαρμόζει πιστά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι μονόδρομος. Την ίδια άποψη έχει το 81% των Πορτογάλων και το 80% των Ισπανών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει το 60%, έναντι 16% που πιστεύει το αντίθετο.


Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι απέτυχαν οι πολιτικές λιτότητας, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η πλειονότητα των Ευρωπαίων (51%), σύμφωνα τη δημοσκόπηση της Gallup. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το 51% των πολιτών της ΕΕ εκτιμά ότι δεν έχουν αποτέλεσμα οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από την έναρξη της κρίσης, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόνο το 5%. Το 34% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τα μέτρα λιτότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης των άγριων πολιτικών λιτότητας, εμφανίζεται στις χώρες που εφαρμόζεται η «συνταγή» της τρόικα. Το ποσοστό στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 80%, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Μικρότερο είναι το ποσοστό για την Ιρλανδία (34%), η οποία ετοιμάζεται να εξέλθει του προγράμματος της τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Gallup, ότι μόλις το το 22% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ε.Ε, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές ευνοούν μόνο ορισμένες χώρες - μέλη. Η απάντηση των ερωτηθέντων ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, σχετικά με το ποιες είναι οι χώρες που κερδίζουν από αυτές τις πολιτικές και την κρίση με το 77% να απαντά η Γερμανία, η Γαλλία 48%, η Βρετανία 39%. Η Ελλάδα ήταν στην τέταρτη θέση με 23%, προηγούμενη Ισπανίας και Ιταλίας με 20%.

Η έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Gallup, πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 23 Σεπτεμβρίου και το δείγμα ήταν 6.177 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: