Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πρώτος ο Τσίπρας με 86% θετικές γνώμες!

O Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις, κάτι που φαίνεται και από τις σχετικές απαντήσεις στο twitter.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά στις θετικές γνώμες, καθώς συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 86%, έναντι μόνο 14% που σχημάτισαν αρνητική εικόνα. Ακολουθούν με απόσταση, ο Σουλτς με 63% θετικές γνώμες και 37% αρνητικές και ο Γιούνκερ με 61% θετικές και 39% αρνητικές.
 
«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας». Έτσι αυτοσυστήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο debate μεταξύ των 5 υποψηφίων για το κορυφαίο αξίωμα της Ε.Ε.
Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην αντιπαράθεση αυτή, έδωσε την ευκαιρία σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που την παρακολούθησαν (καθώς το debate έγινε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες) να ακούσουν, πολλοί ίσως και για πρώτη φορά, ένα καίριο και διαυγή λόγο - αντίλογο στους μονολόγους των συνηθισμένων ευρωπαϊκών "πολιτικών οικογενειών", μια ξεκάθαρη, σαφή και ειλικρινή πρόταση για την "Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών", για ένα ευρωπαϊκό "new deal", με στόχο όχι τη διαιώνιση της λιτότητας και της προσήλωσης στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο της δουλειάς και του καθημερινού μόχθου.
Παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο και τις καθαρά επικοινωνιακές προδιαγραφές του debate, η υπεροχή του αριστερού λόγου ήταν εμφανέστατη και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα, καταλυτικά, κάτι που έγινε εμφανές και από τις αντιδράσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά social media . Έθεσε ερωτήματα, κυρίως προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ των Ευρωλαϊκών και Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών, τα οποία δεν απαντήθηκαν έγινε, ενώ αντιπαρατέθηκε και με τον Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων,
Η οικονομία, η κρίση χρέους και η λαίλαπα της ανεργίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση και έδωσαν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει τις προτάσεις της ευρωπαίκής Αριστεράς, που αποτελούν ελπίδα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Τέθηκαν όμως και άλλα ζητήματα, ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η στάση της Ε.Ε. στην κρίση της Ουκρανίας, κάτι που αξιοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να στηλιτεύσει την προθυμία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ανεχθούν ή και να χαιρετήσουν την παρουσία νεοναζί σε κυβερνητικά αξιώματα. Επίσης τέθηκαν και ερωτήματα σχετικά με τις ατομικές και θρησκευτικές ελευθερίες, τις αποσχιτιστικές τάσεις στην Σκοτία και την Καταλονία, το πρόβλημα της ευρωπαίκής πολιτικής για τη μετανάστευση και οι τραγωδίες τύπου Λαμπεντούζα, η αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών για τις ευρωεκλογές, οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς και το όραμα του καθενός από τους υποψηφίους, για το αύριο της Ευρώπης.  

"New deal, για ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη"

 Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι με τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Αμφισβήτησε τη βούληση των κυρίαρχων ευρωπαίκών δυνάμεων για την επίλυση του οξύτατου αυτού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 1 τρισ. ευρώ για τη διάσωση χρεοκοπημένων Τραπεζών και μόνο 6 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τόνισε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη "με μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, ένα new deal,  που θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη «με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία». Επανέλαβε ότι για να βγει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη από την κρίση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και η αναδιάρθρωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της δανειακής σύμβασης της Γερμανίας, το 1953..
«Κρίνεται απαραίτητη μια συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους με εξυγίανση και ελάφρυνση των κόκκινων δανείων αλλιώς θα φορτώνουμε χρέη πάνω στα χρέη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πράγματι υπήρχε πρόβλημα στην προμνημονιακή Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το φάρμακο που δόθηκε στον ασθενή, τον έκανε ακόμα χειρότερα.
Είπε επίσης ότι είναι η λιτότητα που κάνει την Ευρώπη αποκρουστική στους πολίτες, που ευθύνεται για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Για το θέμα της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου και ότι οφείλει να μην αποδεχθεί την άνοδο των Νεοναζί, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί στίγμα για το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται την αυτοδιάθεση των λαών και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη.
Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το οποίο μαστίζεται η Ευρώπη δεν είναι το οικονομικό αλλά το έλλειμμα δημοκρατίας. "Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι", είπε χαρακτηριστικά.
Σε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τους Γιούνκερ και Μ. Σούλτς, τι έγινε στο παρασκήνιο της συνόδου των Καννών και ποιοί πήραν την απόφαση να πέσει η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. «Για ποιο λόγο έπρεπε να αποφασίσετε εσείς, αν θα γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα ή όχι», ρώτησε, αλλά απάντηση δεν έλαβε.
"Είτε η Ευρώπη θα συνεχίσει με περισσότερη δημοκρατία, είτε το όραμα της ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης θα καταρρεύσει" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του παρέμβαση. Επανέλαβε ότι οι λύσεις που προτείνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα οδηγούν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, αφού φορτώνουν με νέα χρέη τα ήδη υπάρχοντα και διακήρυξε: "Θέλουμε, οι πολίτες να αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. Θέλουμε να διώξουμε την τρόικα, την κατασΤΡΟΙΚΑ, όπως λέμε εμείς, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

"Φταίνε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ", παραδέχθηκε ο Φέρχοφστατ

Στον αντίποδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδειχνε ιδιαίτερα υποτονικός, υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής πειθαρχίας και φρόντισε να διακηρύξει τις προσπάθειές του για «να μην αναγκασθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», αφού –όπως είπε- είναι φίλος της χώρας μας.
Ο Μάρτιν Σουλτς, αν και Σοσιαλδημοκράτης, δεν διαφοροποιήθηκε ούτε κατά κεραία από την πολιτική της συμπατριώτισσάς του Άνγκελα Μέρκελ. Επανέλαβε αρκετές φορές τη διαπίστωση ότι η ανεργία «είναι σοβαρό πρόβλημα», χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις αιτίες που τη θρέφουν.
Ο Γκι Φέρχοφστατ ήταν πιο παραστατικός και επικοινωνιακός, χωρίς όμως να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τους άλλους δύο. Προέβαλε το επιχείρημα ότι «ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία δεν υπάρχει» και αναφέρθηκε στο «πρόβλημα του χρέους» που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου, παραλείποντας να επισημάνει ότι «πρόβλημα χρέους» αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. (και όχι μόνο), μη εξαιρουμένων και αυτών του «πλούσιου Βορρά». Προκάλεσε όμως θετική εντύπωση η ξεκάθαρη τοποθέτησή του ότι για την κατάσταση στην Ελλάδα «ευθύνεται η πολιτική που ακολούθησαν, επί σειράν ετών, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ».
Τέλος η Σκα Κέλερ των Οικολόγων παρουσίασε ένα προφίλ πιο κοινωνικό, αλλά χωρίς να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους άλλους υποψηφίους. Πρόβαλε την πρόταση για «πράσινη ενέργεια», ως την πιο ουσιαστική λύση για να υπάρξει ανάπτυξη, κόντρα στην παρατεινόμενη λιτότητα.

aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: